Hyppää sisältöön

Kovalle hellepäivälle on laskettu hinta: 17 euroa per työntekijä – Näin kuumuus voi heikentää ihmisen tuottavuutta ja jopa koko maan taloutta

Helleaallot vaikuttavat niin ihmisten jaksamiseen kuin ruuan hintaankin. Kuumuus tuntuu eri tavoin talouden eri alueilla. Eniten helle heikentää ulkona työskentelevien tehokkuutta, mutta se voi vaikuttaa myös päättelykykyyn. Suomessa ei äärihelteitä ole vielä koettu.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa on mitattu lämpöennätyksiä viime viikkoina. Sikäläisissä tutkimuksissa on osoitettu, että työntekijöiden tuottavuus on parhaimmillaan 9–15 asteen lämpötiloissa. Kuva Washingtonista viikko sitten. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Tuulettimet on myyty loppuun, terassit ovat täynnä janoisia ja jäätelökioskeille jonotetaan. Kaupasta kannetaan grilliruokaa ja vissyvettä. Hellejakso on kestänyt jo yli kolme viikkoa, ja näillä aloilla kauppa käy.

Kokonaistalouden kannalta poikkeuksellisen kuumuuden vaikutukset ovat kuitenkin kielteisiä, käy ilmi eri maissa tällä vuosituhannella tehdyistä tutkimuksista ja selvityksistä.

Työntekijöiden tuottavuus laskee, taukoja pidetään enemmän ja amerikkalaistutkijoiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan jopa matemaattisten tehtävien ratkaiseminen vaikeutuu.

Helteen vaikutukset talouteen ovat suuremmat viileän ilmaston maissa, joissa koviin lämpötiloihin ei ole totuttu saati varauduttu.

Kun esimerkiksi Keski-Euroopassa on ollut aiemmasta poiketen 40 asteen helleviikkoja viime vuosina, juna- ja ratikkaliikenne on seisahtunut. Sähkökaapelit ja muu materiaali eivät kestä kovaa paahdetta lentokentilläkään.

Veturinkuljettajat ovat kieltäytyneet työskentelemästä kuumissa oloissa. Ydinvoimaloita on jouduttu sulkemaan, kun niiden jäähdyttäminen on vaikeutunut.

Belgiassa sikäläinen ilmastoneuvosto on laskenut (siirryt toiseen palveluun), että ilmastonmuutos eli lähinnä poikkeuksellinen kuumuus, kuivuus ja tulvat rokottavat bruttokansantuotetta jo kaksi prosenttia vuodessa. Toisaalta aiempaa leudommat talvet kasvattavat taloutta vain 0,65 prosenttia.

Maatalous ja rakentaminen kärsivät eniten

Kovimmin kuumuus ja kuivuus kurittavat tietenkin maataloutta ja ruuan hintaa, kun sadot pienenevät. Esimerkiksi lihan hinta voi nousta, kun rehusta on pulaa.

Tehokkuus ja tuottavuus voivat kuitenkin kärsiä myös muilla aloilla. Ulkona taivasalla tai ilmastoimattomissa rakennuksissa työskentelevät joutuvat pitämään tavallista enemmän taukoja.

YK:n työjärjestö ILO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ruuantuotannon jälkeen pahiten kärsii rakennusala. Tuottavuussyöksy hellejaksojen vuoksi vastaa alalla noin 20 prosenttia työtunneista.

Rakennustyöntekijät jumppasivat viime kesänä ennen kahdeksantuntisen työvuoronsa alkua Texasin Austinissa 40 asteen helteessä. Kova helle vaikuttaa heikentävästi rakennustyöntekijöiden tuottavuuteen. Kuva: Bob Daemmrich / AOP

Koko maailmassa kuumuudelle voi tulla hintaa yli 2 000 miljardia euroa menetettyjen työtuntien vuoksi vuosikymmenen loppuun mennessä, ILO laskee.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun)päädyttiin siihen, että yli 30-asteisina arkipäivinä tuottavuuden menetys maksaa noin 17 euroa työntekijää kohden. Tutkijat analysoivat päivittäisten lämpötilojen vaikutuksia vuosituloihin 40 vuoden aikana.

Ranskan senaatin (siirryt toiseen palveluun) selvitys päätyi jotakuinkin samoihin tuloksiin kuin Berkeleyn tutkijatkin: paha helleaalto pienensi maan bruttokansantuotetta noin 0,1–0,2 prosenttia.

Suomessa helleaallot ovat olleet toistaiseksi lyhyempiä kuin joissakin Yhdysvaltojen osavaltioissa tai Keski-Euroopassa, eikä meillä myöskään ole vielä ylletty aivan 40 asteen lämpötiloihin.

Lähitapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro ei usko, että nyt meneillään oleva hellejakso näkyy Suomen tämän vuoden talouskasvussa.

– Helle ei ole sellainen luonnonmullistus kuin esimerkiksi myrsky, Nummiaro sanoo.

Lontoon kaupungin työntekijät pitivät taukoa auringossa kesällä 2018, joka oli Britannian mittaushistorian lämpimin. Kuva: Dinendra Haria / AOP

Jos elohopea kipuaisi niin korkealle, että esimerkikiksi junaliikenne tai jokin muu osa infrastruktuuria jouduttaisiin seisauttamaan, silloin vaikutukset voisivat olla tuntuvia.

Työterveyslaitoksella päättyy pian tutkimus, jossa selvitettiin kuumien jaksojen vaikutusta pesulatyöntekijöihin. Kun lämpötila työpaikalla ylittää 28 astetta, lainkin mukaan työntekijän tulee pitää kerran tunnissa kymmenen minuutin tauko.

Noin 60 hengen pesulayrityksessä lämpötaukoja kertyi yhteensä yli tuhat tuntia, Työterveyslaitoksen erikoistutkija Kirsi Jussila kertoo.

– Kuumuus vaikuttaa ihmisen toimintakykyyn. Se vaikuttaa siihen, että ihminen tekee töitä hitaammin, jaksaa vähemmän ja tapaturmien määrä lisääntyy, hän sanoo.

Poissaolot lisääntyvät

Jussila kuitenkin korostaa, että kylmyyden tai kuumuuden vaikutuksia on vaikea mitata tarkasti. Jos työntekijällä on sydän- tai verisuonitauti tai hengitystiesairaus, tilastoissa hänen sairastumisensa syynä ei näy kuumuus.

Työn tuottavuus voi heikentyä helteellä myös poissaolojen lisääntymisen takia. Työterveyslaitoksen mukaan tuottavuus laskee esimerkiksi rakennustyömailla 14 prosenttia poissaolojen vuoksi, kun lämpötila ylittää 32 astetta.

Aiheesta lisää:

Kansanterveystieteilijä A-studiossa: "Helle on suurempi ongelma kylmemmissä maissa"

Suomen kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin, pohjoinen pallonpuolisko hohkaa kuumuutta – tutkija: "Mahdottomuus on muuttunut mahdolliseksi"

Lämpöennätykset paukkuvat Kanadassa ja USA:n luoteisrannikolla – Katso, miten ihmiset sinnittelevät liki 50 asteen kuumuudessa

Varjossa 40 ja auringossa 50 astetta – Kanadan-kodin seinästäkin irtosi palanen, mutta Timo Orava on eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta ja ikimetsien hakkuista

Helle ottaa koville eläimilläkin – vesiastia pihan perällä on hyvä apukeino helpottamaan pikkulintujen, siilien ja oravien oloa