Hyppää sisältöön

Koko Varsinais-Suomi on nyt koronan kiihtymisvaiheessa – rajoituksia halutaan tehdä kuitenkin mahdollisimman vähän

Muutoksen myötä Varsinais-Suomessa siirrytään kiihtymisvaiheen suosituksiin, jotka olivat viimeksi voimassa toukokuussa.

Koronatilanne on pahentunut Turussa. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Varsinais-Suomi siirtyy koronan kiihtymisvaiheeseen.

14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on maakunnassa selvässä kasvussa. Ilmaantuvuusluku on nyt 44,7. Heinäkuun 1. päivänä ilmaantuvuus oli 27,4.

Muutoksen myötä Varsinais-Suomessa siirrytään myös kiihtymisvaiheen suosituksiin.

Rajoituksia halutaan kuitenkin tehdä mahdollisimman vähän. Esimerkiksi julkisten ja yksityisten asiakas- ja toimitilojen käyttöä ei vielä ole tarvetta rajoittaa.

Kasvomaskia on syytä käyttää aina, kun lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Myös etätyösuositus otetaan käyttöön.

Aikuisten harrastustoiminnassa sisätiloissa tulee välttää lähikontaktia, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä. Samat ohjeet koskevat myös korkeakoulujen opetusta.

Avi antaa kokoontumisrajoituksia

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tulee antamaan päätöksen kokoontumisrajoituksista, jotka koskevat Turkua, Saloa, Raisiota, Kaarinaa ja Paraista. Kokoontumista on tarkoitus rajoittaa huomisesta alkaen kuukauden ajan.

Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset velvoitetaan järjestämään siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Päätös koskee sisätiloja, joissa on yli 10 asiakasta tai osallistujaa samanaikaisesti tai ulkotiloja, joissa on yli 50 ihmistä.

Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia. Aluehallintovirasto haluaa korostaa erityisesti jokaisen henkilökohtaista vastuuta epidemian torjunnassa sekä hygieniaohjeiden ja lähikontaktien noudattamisessa.

Päätös ravintolatoiminnan mahdollisista rajoituksista tulee myöhemmin valtioneuvostolta.

Tartuntoja tulee monista lähteistä

Valtaosa Varsinais-Suomen koronatartunnoista on Intian delta-varianttia.

Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila sanoo, että tartuntojen lähteet sairaanhoitopiirin alueella ovat moninaistuneet.

– Tartuntoja tulee nyt mökkibileistä, ravintoloista, yrityksistä ja erityisesti perhepiiristä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä moitti Pietarin EM-kisoihin osallistuneita jalkapallofaneja koronatilanteen pahenemisesta sairaanhoitopiirin koronatyöryhmän järjestämässä tiedotustilaisuudessa torstaina.

– Kalliiksi kävivät laulujen lunnaat, Pietilä totesi.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston vt. ylijohtaja Ilkka Horelli sanoo, että loppukesästä järjestettäviä festivaaleja ei olla kieltämässä.

– Järjestäjien on kuitenkin mietittävä, miten turvavälit saadaan toteutettua.

Lue lisää:

.
.