1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauko-ohjattavat lennokit

Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaan lentokentällä: drooni lensi läheltä lentokoneen siipeä 400 metrin korkeudessa

Vaaratilanne tapahtui viime toukokuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Droonin lennättäjästä ei ole tietoa, eikä hänellä ole ollut Traficomin mukaan lupaa lennättämiseen.

Lentokoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kuvituskuva. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtui vakava vaaratilanne, kun kauko-ohjattu drooni lensi läheltä lentokoneen siipeä viime toukokuussa.

Vaaratilanne sattui koneen lentoonlähdön aikana, kertoo Traficom tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Noin 400 metrin korkeuteen ehtineen liikennelentokoneen miehistö havaitsi droonin lähellä koneen oikeaa siipeä.

Traficom ja Onnettomuustutkimuskeskus luokittelivat tapauksen vakavaksi vaaratilanteeksi.

– Lentokoneen siipeen osuva lennokki voi aiheuttaa suurta vahinkoa, ja tilanne on ollut erittäin huolestuttava, kertoo Traficomin johtaja Jari Pöntinen.

Drooni on liikkunyt lentokentän suojaksi perustetulla UAS-ilmatilavyöhykkeellä, missä droonin tai lennokin sallittu maksimikorkeus on 15 metriä alueen esteen korkeuden yläpuolelta.

Suurempi lennätyskorkeus edellyttää ilmaliikennepalveluntarjoajan lupaa. Traficomin mukaan droonin lennättäjällä ei ole ollut lennonjohdon lupaa lennättämiseen.

Droonin lennättäjästä ei ole tällä hetkellä tietoa. Henkilöllisyyden selvittämiseksi ei myöskään ole käynnissä tutkimusta, sillä lennättäjän löytäminen on Traficomin mukaan äärimmäisen vaikeaa.

Vaaratilanteita vain vähän

Vastaavan kaltaisia tilanteita on sattunut Helsinki-Vantaan lentokentällä muutamia viimeisen parin vuoden aikana.

Traficomin johtaja Jari Pöntisen mukaan drooni voi lentokoneeseen osuessaan rikkoa tuulilasin, moottorin tai ohjauspintoja.

– Esimerkiksi helikopterin takaroottoriin osuessaan drooni voi tehdä laitteesta ohjauskelvottoman, Pöntinen sanoo.

Droonin käyttäjän kuuluttava rekisteriin

Traficom painottaa, että jokaisen droonia lennättävän tulee olla tietoinen ilmatilan kielto- ja rajoitusalueista.

Vuoden alussa voimaan tullut EU-laki velvoittaa drooniharrastajia rekisteröitymään droonirekisteriin (siirryt toiseen palveluun), perehtymään droonin lennättämistä koskeviin sääntöihin ja suorittamaan koe.

Suomessa on tällä hetkellä noin 10 000 rekisteröitynyttä droonin käyttäjää. Myös drooninlennätyskokeen suorittaneita on noin 10 000 henkilöä. Alle 250 grammaa painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä laitteita käytettäessä rekisteröitymistä tai kokeen suorittamista ei tarvita.

Suomessa on erilaisia kielto- ja rajoitusalueita, missä droonien lennättäminen on kielletty ilman erillistä lupaa.

Juttua muokattu 8.7.2021 klo 16.45: muutettu dronen kirjoitusasu drooniksi.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 9. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Droonista karjapaimenen korvaaja? Uusia käyttötarkoituksia pienoiskoptereille keksitään sitä mukaa, kun niiden ominaisuudet kehittyvät

Droonilla voidaan bongata isostakin pellosta hukkakauraa ja muita rikkakasveja – teknologia kaipaa vielä kehittämistä