1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan keskuspankki

EKP julkisti uuden strategiansa – asuntojen hintakehitykselle uutta huomiota, matalien korkojen aika saattaa jatkua entistä kauemmin

Keskuspankin uusi strategia voi mahdollistaa hieman kevyemmän rahapolitiikan. Se voi tarkoittaa matalien korkojen aikakauden jatkumista yhä pidemmälle. EKP aikoo huomioida ilmastoriskejä aiempaa kattavammin.

Kuva Frankfurtista, jossa taka-alalla näkyy liikepankkien pääkonttoreita ja etualalla Euroopan keskuspankin EKP:n pääkonttori. Kuva: Armando Babani / EPA

Euroopan keskuspankki on julkistanut uuden rahapoliittisen strategiansa. Keskuspankki tavoittelee tarkalleen 2 prosentin inflaatiota keskipitkällä aikavälillä. Aiemmin tavoite oli hieman alle 2 prosentin inflaatiotaso.

Tavoitetta nopeampaa ja hitaampaa inflaatiota pidetään yhtä kielteisinä.

Strategian pohjaksi otettiin EKP:n ensisijainen tehtävä eli hintavakauden ylläpitäminen.

Pankin mukaan inflaatio voi siirtymävaiheessa olla myös tavoitetta jonkin verran nopeampaa. EKP:n neuvosto vahvisti, että ohjauskorot ovat jatkossakin ensisijainen rahapolitiikan väline.

Ennakoiva viestintä, omaisuuserien ostot ja pitempiaikaiset rahoitusoperaatiot sekä muut välineet, joita viime vuosikymmenen kuluessa on käytetty nimelliskorkojen laskettua alarajalleen, kuuluvat edelleen rahapolitiikan välineistöön tarvittaessa.

Asuntojen hintakehitykselle lisää painoarvoa

Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ei näe EKP:n uusissa linjauksia juuri yllätyksiä. Kiinnostavana hän näkee EKP:n pyrkimyksen ottaa inflaatiota laskiessaan aiempaa paremmin huomioon asuntojen hintojen muutokset.

– Asuntojen hinnat saavat vähän isomman painoarvon, se heijastelee varmaan vähän huolestuneisuutta, sillä asuntojen hinnat ovat olleet pandemian jälkeen monissa euroalueen maissa ja laajemminkin maailmalla kovassa nousussa, Koivu sanoo Ylelle.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi STT:lle, että uusi inflaatiotavoite eroaa vanhasta siten, että se mahdollistaa hieman korkeamman inflaation keskipitkällä aikavälillä.

– Edellinen tavoite oli pohjimmiltaan tiukempi, Heiskanen sanoo.

Matalien korkojen aika jatkumassa yhä kauemmin?

Heiskasen mukaan uusi strategia mahdollistaa periaatteessa kevyemmän rahapolitiikan tilanteessa, jossa inflaatio alkaa kiihtyä. Euroalue on tällaisessa tilanteessa juuri nyt.

Heiskanen ei kuitenkaan näe uudessa strategiassa kovin suurta eroa verrattuna siihen rahapolitiikkaan, mitä EKP on viime aikoina harjoittanut.

Monille suomalaisillekin asuntovelallisille EKP:n pieni strategianmuutos voi olla hyvä uutinen. Talouslehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) tulkitsee keskuspankin saavan nyt mahdollisuuden pitää historiallisen matalat korot matalalla tasolla entistä kauemmin.

Inflaation kiihtyminen ei näytä huolettavan EKP:tä

Nordean Tuuli Koivu arvioi, että EKP on edelleen enemmän huolestunut liian hitaasta inflaatiosta kuin sen kiihtymisestä liian nopeaksi.

– Viime aikaiset inflaatioluvut euroalueella ovat johtuneet pitkälti energiasta, kun taas Yhdysvalloissa inflaatio on paljon vahvempaa ja monipuolisempaa. Euroalueella on vielä pitkä matka talouden toipumisessa sekä inflaatiovauhdin kiihtymisessä, Koivu katsoo.

Inflaation kehittyminen on ollut Ylenkin uutisissa useaan otteeseen kuluneina kuukausina.

EKP arvioi eurojärjestelmän altistumista ilmastoriskeille

EKP aloittaa ensi vuonna eurojärjestelmän taseen ilmastostressitestauksen arvioidakseen eurojärjestelmän altistumista ilmastoriskeille.

Pankin mukaan ilmastonmuutos ja siirtyminen vähähiilisempään talouteen vaikuttavat omaisuuserien arvoon ja riskiprofiiliin eurojärjestelmän taseessa, mikä voi pitemmän päälle altistaa eurojärjestelmän huomattaville ilmastoon liittyville taloudellisille riskeille.

Pankki asettaa myös julkistamisvaatimuksia yksityisen sektorin liikkeeseen laskemille velkapapereille. Vaatimuksissa otetaan huomioon ympäristökestävyyteen liittyvien tietojen julkistamista ja raportointia koskevat EU:n linjaukset ja aloitteet.

Lisäksi EKP kehittää uusia kokeellisia indikaattoreita, joilla arvioidaan rahoitusinstrumenttien ympäristövastuullisuutta sekä rahoituslaitosten hiilijalanjälkeä ja altistumista fyysisille ilmastoriskeille.

Lue myös

Onko Eurooppa alhaisten korkojen ansassa? EKP:n Isabel Schnabel Ylelle: Korkoja nostetaan, jos todellisia uhkia ilmestyy

Yhdysvaltain keskuspankki valmistautuu nostamaan ohjauskorkoja Yhdysvalloissa vasta ensi vuoden jälkeen

Suomen Pankki ennustaa, että talous ampaisee vauhtiin, mutta puhti loppuu vanhojen vaivojen takia nopeasti