Kansalaisilta paljon sinilevähavaintoja Pirkanmaalla – hellejakso ei vielä näy pohjavesien korkeuksissa

Yleisöhavainnot ovat tärkeä osa sinileväseurantaa. ELY-keskuksen mukaan kansalaishavainnointi on Pirkanmaalla ilahduttavan aktiivista.

Alasjärvellä Tampereella oli sunnuntaina paljon uimareita, mutta myös kyltti siitä, että rannalla on havaittu sinilevää. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Kansalaiset ovat havainneet sinilevää monissa järvissä Pirkanmaalla, kertoo Pirkanmaan ELY-keskus. Havainnot on ilmoitettu Järviwikiin (siirryt toiseen palveluun).

Valtakunnallisen leväseurannan virallisilla havaintopaikoilla levää havaittiin kuitenkin vähemmän kuin keskimäärin tähän aikaan. Havaintoja tuli neljältä paikalta.

Hieman levää havaittiin viikolla 27 Kangasalan Kirkkojärvellä, Nokian Tottijärvellä ja Pyhäjärvellä sekä Sastamalan Houhajärvellä. Järviwikin Leväbarometrin mukaan levää on tällä hetkellä ajankohdan pitkän ajan keskiarvoa vähemmän.

Kansalaisilta tulleita havaintoja oli yhteensä 18. Niitä tehtiin Päijänteeltä, Pälkänevedeltä, Vanajavedeltä, Roineelta, Kaukajärveltä, Mäyhäjärveltä, Hulaudelta, Pyhäjärveltä, Näsijärveltä, Toisvedeltä ja Nerkoonjärveltä. Kuka tahansa voi ilmoittaa sinilevähavainnostaan Järviwikin Havaintolähetin avulla.

Yleisöhavainnot ovat tärkeä osa sinileväseurantaa, ja kansalaishavainnointi on Pirkanmaalla ilahduttavan aktiivista, ELY-keskus sanoo tiedotteessa.

– Valtakunnallisen seurannan havaintopaikkoja havainnoidaan vain kerran viikossa, joten yleisön tekemät havainnot auttavat luomaan ajantasaisen kuvan levätilanteesta, kertoo vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Pohjavedet normaalikorkeuksissa

Pitkään jatkunut helle ei näy pohjavesien vedenkorkeuksissa. Pohjavesissä kuivuus näkyy kuitenkin vasta viiveellä, ja tasot ovat nyt ajankohdalle tyypilliseen tapaan kääntyneet hiukan laskuun. Lisäksi pohjavesitilanne vaihtelee alueittain.

Kevään jäljiltä pohjavesien korkeus noudatteli pitkän ajan keskiarvoa ja alkukesästä ne olivat paikoitellen jopa nousussa. Yleisesti pohjaveden korkeus Pirkanmaalla noudattelee tällä hetkellä pitkän ajan keskiarvoa.

Pirkanmaan pohjoispuolen pohjavesialueilla pohjaveden pinta on pitkän ajan keskiarvoa alempana, kun taas eteläpuolisilla pohjavesialueilla pinnan korkeus on paikoin yli keskimääräisen. Tämänhetkinen maankosteustilanne antaa osviittaa, että pohjavesien laskusuunta tulee jatkumaan, mikäli sateita ei saada.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.