1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Yhdeksän ihmistä kuoli laskuvarjohyppääjiä kuljettaneen koneen maahansyöksyssä Ruotsissa – yhtä monta uhria vaatinut turma kaksi vuotta sitten

Potkurilentokone syöksyi maahan pian nousun jälkeen lähellä Örebron lentokenttää torstai-iltana. Koneen kyydissä olleista yksikään ei selvinnyt onnettomuudesta hengissä.

Örebron lentokentältä lähtenyt kone putosi pian nousun jälkeen. Kuva: TT / Lehtikuva

Yhdeksän ihmistä on kuollut pienlentokoneen syöksyttyä maahan Ruotsissa Örebron lentokentän läheisyydessä. Laskuvarjohyppääjiä kuljettaneen potkurikoneen kyydissä oli lentäjän lisäksi kahdeksan matkustajaa.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Kone putosi maahan pian nousun jälkeen noin sadan metrin päässä kiitoradasta ja syttyi tuleen. Pelastustyöntekijät saivat onnettomuudesta hälytyksen noin kello 20.20 Suomen aikaa torstai-iltana.

Yksi koneessa olleista vietiin sairaalahoitoon vakavasti loukkaantuneena, mutta myös hän menehtyi myöhemmin vammoihinsa.

Potkurikone syttyi putoamisen jälkeen tuleen. Kuva: Jeppe Gustafsson / EPA

Onnettomuustutkintakeskuksen osastopäällikkö Peter Swaffer kertoi illalla Ruotsin televisiolle SVT:lle (siirryt toiseen palveluun), että turmapaikan tutkinta on aloitettu. Tutkijat kuulevat silminäkijöitä ja lennonjohtotornin henkilökuntaa.

Silminnäkijät ovat kertoneet havahtuneensa poikkeavaan ääneen ja huomanneensa koneen syöksyvän kohti maata kontrolloimattomasti. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkimusjohtaja Sakari Havbrandt ei vielä tässä vaiheessa halua spekuloida onnettomuuden mahdollisella syyllä.

Putoamispaikka on noin sadan metrin päässä kiitoradasta. Kuva: Jeppe Gustafsson / EPA

Onnettomuuskone oli tyypiltään DHC2 Turbo Beaver. Dagens Nyheter -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Örebron laskuvarjokerho oli vuokrannut koneen Skånesta viikon ajaksi laskuvarjohyppyharjoituksia varten. Hyppyharjoitusten oli määrä päättyä tänään.

Ruotsissa sattui vastaava lento-onnettomuus kaksi vuotta sitten Uumajassa. Tuolloinkin yhdeksän ihmistä kuoli laskuvarjohyppääjiä kuljettaneen pienkoneen pudottua.

Lue myös:

Uumajan turmakoneen valmistaja pyysi tarkastamaan siipien osia jo viime vuonna

Ruotsin turmakone hajosi sittenkin jo ilmassa – "Emme vielä tiedä oliko konetta huollettu asianmukaisesti"

Ruotsin turmakoneen maahansyöksy taltioitui videolle – Koneen pystysuora putoaminen on hyvin harvinaista, sanoo tutkija

Laskuvarjohyppääjien lentokone putosi saarelle Uumajassa Ruotsissa – Yhdeksän koneessa ollutta kuoli, kaikki uhrit ruotsalaisia