Hyppää sisältöön

Ville Niinistö ja Jari Leppä ottivat yhteen EU:n metsästrategiasta – "Hallituksen lobbaus näyttäytyy täysin luontovastaisena", Niinistö sivalsi Ylellä

Metsäkeskustelu kävi kuumana Ylen aamuohjelmissa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) syytti vihreitä hallituksen vastaisesta toiminnasta. Hänen mukaansa strategia on EU:n perussopimuksen vastainen.

Ville Niinistö: Hallituksen pitäisi noudattaa omaa ohjelmaansa EU:n metsästrategiassa
Ville Niinistö: Hallituksen pitäisi noudattaa omaa ohjelmaansa EU:n metsästrategiassa

Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) arvosteli Ylen aamussa kovasanaisesti hallitusta ja erityisesti SDP:tä siitä, miten EU:n metsästrategialuonnokseen on reagoitu.

EU:n metsästrategian valmistelu on vielä kesken, mutta sen luonnos vuoti julki kesäkuussa. Luonnoksen mukaan jäsenmaiden tulisi välttää avohakkuita ja minimoida lyhytikäisten puutuotteiden valmistus.

Lyhytikäiset tuotteet tarkoittavat käytännössä sellua, paperia ja kartonkia, joihin suomalainen metsäteollisuus pitkälti nojaa.

Niinistön mukaan EU:n metsästrategian tavoitteet ovat samoja kuin tavoitteet hallitusohjelmassakin, ja hänen mielestään on erikoista, että osa hallituksesta kuitenkin vastustaa strategian linjauksia.

– Pidän sitä suorastaan häpeällisenä, että pääministeripuolue sosiaalidemokraatit on jättänyt tämän asian sisällön keskustelematta, Niinistö sanoi.

– Hallituksen omaa ohjelmaa pitäisi noudattaa myös EU-politiikassa. Mutta jostain syystä keskusta on ajanut läpi sen linjan, että EU:ssa ei saa ajaa hyviä luontotavoitteita, koska he haluavat pitää kaiken omissa käsissään metsäpolitiikassa.

Voit katsoa koko keskustelun alla olevasta videosta.

Ville Niinistö ja Petri Sarvamaa keskustelivat EU:n metsästrategiasta Ylen aamussa.

Sarvamaa: strategia on kohtuuton Suomelle

Niinistö ei allekirjoita kritiikkiä siitä, että metsästrategia ajaisi Suomen metsäteollisuutta ahdinkoon.

– Kaikki muutkin teollisuusalat Suomessa on menestyneet nostamalla jalostusarvoa, kun ympäristö- ja luonto-ongelmia on havaittu teollisuudessa. Emme voi jättää ympäristöongelmia ratkaisematta ja väittää, että se olisi teollisuuden etu.

Myös kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa oli keskustelemassa metsästrategiasta Ylen aamussa. Hän toimi EU:n metsästrategiakannan pääneuvottelijana parlamentissa, ja on pettynyt komission valitsemaan linjaan.

Sarvamaan mukaan strategiassa ei tunnusteta kestävän metsänhoidon käsitettä eikä sitä, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä pitäisi hillitä mahdollisimman nopeasti. Hänen mukaansa strategia on kohtuuton Suomelle ja Ruotsille, joiden alueilla sijaitsee iso osa Euroopan vanhimmista metsistä.

– Tässä esitetään aika selkeä näkemys, että EU:n pitäisi pystyä yhä enemmän määrittämään, miten metsiä hoidetaan jäsenvaltioissa. Se on vastoin unionin perussopimusta eikä missään nimessä tule kyseeseen.

Ministeri Leppä: Vihreät toimivat hallituksen linjan vastaisesti

Keskustelu jatkui myöhemmin radiossa Ylen Ykkösaamussa. Siellä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) vahvisti, että Suomi allekirjoittaa komissiolle suunnatun kirjeen, joka ajaa muutoksia strategiaan.

Hän kiisti Niinistön väitteen siitä, että metsästrategia olisi hallitusohjelman mukainen. Hänen mukaansa hallituksen linja on, että metsäpolitiikka kuuluu EU:n perussopimuksen mukaan jäsenmaille, ja komission ehdotus rikkoisi perussopimusta.

– Sen vuoksi vihreät ovat tässä ne, jotka toimivat hallitusohjelman ja hallituksen linjan vastaisesti, ei suinkaan SDP, Leppä sanoi.

Niinistö vastasi, että perussopimukseen vetoaminen vie keskustelun sivuraiteille.

– Suomen hallituksen lobbaus näyttäytyy täysin luontovastaisena. Nyt ministeri pakenee vastustaessaan luontotavoitteita tuommoisen toimivaltahöpötyksen taakse, Niinistö sanoi.

Sarvamaa totesi puolestaan Ykkösaamussa olevansa samoilla linjoilla ministeri Lepän kanssa.

– Kokoomuksen edustajana täytyy sanoa, että eihän tässä tule Suomen asiat ihan parhaalla mahdollisella tavalla hoidettua, kun hallitus on noin riitainen sisäisesti ja keskenään.

Ykkösaamun keskustelun voi kuunnella kokonaisuudessaan alta.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sekä europarlamentaarikot Ville Niinistö (vihr.) ja Petri Sarvamaa (kok.) puhuivat EU:n metsästrategiasta perjantaina.

Lue lisää:

.
.