1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meemit

Kuuntele Kaikki paskaksi -dänkmeemitilin perustaja Riku Junttasen haastattelu: "Ne luulee, että minulla menee tunteisiin, kun estän ne"

Turun yliopiston tutkijan mukaan meemeillä on voima muokata ihmisten mielipiteitä ja sellaiset meemit, jotka herättävät tunteita, saavuttavat laajimman levinneisyyden.

Kaikki paskaksi -meemitili tarjoilee tiukkoja kannanottoja huumorin keinoin. Hattupäinen koiran seikkailee Riku Junttasen tekemissä meemeissä. Kuva: Miia Anttila / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Meemi-adminien valtaa kommentoi Kaikki Paskaksi- tilin Riku Junttanen. Clarissa Jäärnin haastattelussa asiantuntijan näkemyksen Suomen meemikulttuurista lausuu Turun Yliopiston väitöskirjatutkija Kukka-Maaria Wessman. Toimittajana Jani Aarnio.

Haastattelu katkeaa koiran metelöintiin ja mies tyynnyttelee ystäväänsä.

– Mitä sä nyt haluat? Juurihan sait ruokaakin!

Hetken kuluttua hän palaa kysymyksen äärelle ja keskittyy uudelleen.

Puoli vuotta ei ole kovin pitkä aika. Niin pitkään Kaikki paskaksi -meemitili on ollut olemassa, mutta se on kasvanut nopeasti. Tilin taustalla meemejä tehtailee uusmaalainen Riku Junttanen. Hän vastailee asiantuntevasti toimittajan tiedonjanoon ymmärtää dankmeemi-kulttuurin saloja tarkemmin.

Niin sanottu dank meme -kulttuuri on ollut Yhdysvalloissa vuosia pinnalla. Tähän meemien alagenreen kuuluvat yliampuvat vitsit, ja visuaalisuus, joka on harkitun kömpelöä.

Hieman alle kolmekymppisen Rikun meemitiliä seuraa vajaa kuusi tuhatta henkilöä. Tilillä otetaan paikoin tiukastikin kantaa poliittisiin jännitteisiin - huumorin keinoin.

– Olen seurannut suomi-meemi kulttuuria pitkään. Kokeilin itse tehdä puolitoista vuotta sitten meemejä ja yhdestä tuli hyvin suosittu, Junttanen kertoo.

Hän tekee päivätyötä nuorten parissa, ja sai myös heiltä hyvää palautetta luomuksistaan.

Junttasen meemeissä on väkevää poliittista klangia, joka on vasemmalle kallellaan.

– Aivottomien kuvien kautta on hauskaa purkaa omia ajatuksia.

Junttanen suomii tilillään äärioikeistoa. Kun sometilin suosio alkoi nopeasti kasvamaan, kävi sen ylläpito hänelle raskaaksi, aiheiden vakavuuden tähden.

Mukaan tuli myös huumori- ja musiikkijuttuja. Hän kuitenkin huomauttaa, että hänen seuraajat tulevat lähinnä poliittisen satiirin kautta.

Yhteishenkeä ja nopeaa viestintää

Suomen kielen tutkijan mukaan meemit syntyvät yhteisön halusta vahvistaa itseään.

– Meemikulttuurissa on usein olemassa vastapuoli, jonka edesottamuksille yhdessä nauretaan, Turun yliopiston väitöskirjatutkija Kukka-Maaria Wessman sanoo.

Hän tutkii väitöskirjassaan suomenkielisiä internetmeemejä kognitiivisen kielitieteen näkökulmasta.

Tohtorikoulutettava Kukka-Maaria Wessman valmistelee parhaillaan väitöskirjaa Turun yliopistossa aiheenaan "Suomenkieliset internetmeemit". Kuva: Juha Isotalo

Wessmanin mukaan meemeillä on voima muokata ihmisten mielipiteitä, mutta hän huomauttaa, että meemien tärkeämpi ominaisuus on ohjata keskustelua siihen, mistä keskustellaan.

– Meemikulttuuriin kuuluu tunteiden herättäminen: positiivisten tai negatiivisten. Niiden avulla keskusteluun nousevat yksittäisemmät asiat, jotka peilaavat laajempaa ilmiötä. Monimutkaiset ja isot kokonaisuudet eivät helposti typisty nopeaksi meemiksi, Wessmann kertoo.

Hänen mukaansa meemit ovat yleensä pikemminkin tarkoitettu samanmielisille vitsiksi, kuin ‘vastapuolelle’ kiusaksi. Keskeistä on yhteishengen vahvistaminen.

Meemit vaativat myös oman alakulttuurinsa tietämystä. Niitä laatiessa täytyy osata lukea meemikulttuuria, metaviittauksia, kerroksellisuutta.

Junttasen mukaan suomalainen meemikulttuuri on ottanut paljon vaikutteita Yhdysvalloista.

Kotimaisilla meemeillä on omaa leimaa, jossa ne usein liitetään kansallisesti tunnettuihin ilmiöihin.

– Suomessa meemit ottavat pajon pohjia populaarikulttuurista, kuten muumeista ja kummeleista.

Vallan väline

Kysyttäessä kokeeko Junttanen käyttävänsä valtaa luodessaan meemejä, muuttuu mies hiljaiseksi.

– En, mutta koen vahvistavani mielipiteitä. Seuraajani ovat jo vahvoja aatteisssaan, ideologioissaan ja mielipiteissään. Huumorin kautta vahvistan sitä mikä on jo olemassa, Junttanen pohtii.

Junttasen äärioikeistoa kritisoivat meemit saavat nopeasti paljon palautetta. Osa palautteesta on kovasanaista.

– Kun Instagramini hidastuu, tiedän, että ilmiantoja on tullut paljon ja ylläpito tarkistaa tiliäni. Estän herkästi kommentoijia, haluan pitää tilini turvallisena tilana keskustelulle.

Kaikki paskaksi -meemitilin anti vaihtelee poliittisista kannaotoista populaarikulttuurin ilmiöihin. Kuva: Kuva: Miia Anttila/ Yle, lähde: Kaikki paskaksi -Instagram-tili

Noin kolmannes tilin kuvista kuitenkin poistuu ylläpidon toimesta.

– Ne luulee, että minulla menee tunteisiin, kun estän ne. Siitä ei ole kysymys, vaan ei vaan huvita vastailla heille.

Meemit ja vastuu

Kuinka tehokas viestinnän väline meemi sitten on?

Wessmanin mukaan suurimman huomion saavat sellaiset meemit, jotka herättävät tunteita.

– Kyllä niistä jää ihmiseen jälki.

Lue Lisää: Viihdettä vai aivopesua? Meemit vaikuttavat ajatuksiisi, etkä välttämättä edes huomaa sitä

Myös monet yritykset ja asiantuntija organisaatiot hyödyntävät meemiviestintää ja hän nostaa keskusteluun Verohallinnon, joka hänen mukaansa on onnistunut luomaan hauskaa someviestintää perinteisesti kuivana pidetystä aiheesta.

– Meemien levinneisyyteen ei vaikuta se, ovatko ne hyödyllisiä. Tutkimuksissa on todettu (siirryt toiseen palveluun), että valeuutiset leviävät helpommin kuin oikeat.

Wessmanin mukaan median rooli on nostaa esiin niitä asioita, jotka eivät itsestään tule esiin.

Hän muistuttaa, ettei meemin levinneisyys aina tarkoita sitä, että se olisi totta.

– Ihmisille voi syntyä illuusio, että meemin väittämä on yleinen kansan mielipide, vaikka todellisuudessa se on vain hyvin levinnyt meemi.

Hän peräänkuuluttaa harkintaa ja vastuullisuutta myös meemien kohdalla. On tärkeää huomata, mitä haluaa levittää.

Provosoiva meemi on siitä tehokas, että sitä jakavat sekä samanmieliset että he, joita siinä pilkataan.

– Internet-meemien tekijät ajattelevat, että teenpä nyt todella provosoivan meemin, jolloin sitä jakavat ne, jotka jakavat ajatuksen tekijän kanssa, mutta myös ne joita siinä pilkataan. Tällöin tekee palveluksen juuri niille ajatuksille, koska ne leviävät laajemmalle, hän muistuttaa.

Lue aiheesta lisää:

"Yritin parhaani" – Ina Mikkola haastoi poliitikot vastaamaan puolueista tehtyihin kiusallisiin meemeihin, näin he reagoivat

Ketamiini-Markku tekee päivisin sosiaalityötä, iltaisin ironisia meemejä kamankäytöstä – huumeet huvittivat, kunnes ongelmakäyttäjät alkoivat nauraa mukana

Söisitkö kissanpennun tai panisitko yksisarvista?