Hyppää sisältöön

Kaksi karhua kulkee pienpetopyydys käpälässään Pohjois-Karjalassa, ja nyt ne yritetään pelastaa ennennäkemättömällä operaatiolla

Viranomaiset valmistelevat yhteistyössä riistahäkin pyyntikäyttöön viikonlopun aikana Joensuun Enoon. Viranomaiset toivovat, että sekä Enon että Lieksan karhut saadaan pelastettua, eikä niitä tarvitse lopettaa.

Kuvassa näkyy, että Lieksan loukkaantuneen karhun oikeassa etutassussa on pienpetopyydys. Kuva: Esa Muikku

Poliisi on päättänyt ensisijaisesti pelastaa Enon Sarvingissa Pohjois-Karjalassa pienpetopyydys jalassaan kulkevan emokarhun, jolla on pienet poikaset.

– Virittelemme ensi viikon alussa riistahäkin ja on tarkoitus, että se otetaan pyyntikäyttöön ensi viikon aikana. Riistakeskus omistaa häkin ja avustaa tässä, kertoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista.

Poliisin mukaan operaatio on ensimmäinen Suomessa eli vastaavaa ei ole ennen tehty. Viranomaisilla ei ole siis valmista organisaatiota tai suunniteltuja toimintatapoja loukkaantuneen karhun pelastamiseen.

– Tarkoitus on testata tätä ensin Enon Sarvingissa ja sitten mahdollisesti myös Lieksassa, jos ensimmäinen yritys onnistuu.

Pohjois-Karjalassa liikkuu tällä hetkellä kaksi haavoittunutta karhua. Kumpikin eläimistä on loukannut itsensä pienpetopyydykseen.

Joensuun Enossa, reilun puolen tunnin automatkan päässä kaupungista, liikkuu karhuemo, jolla on poikasia.

Karhuemo on tarkoitus houkutella häkkiin ravinnon avulla, jonka jälkeen karhu yritetään nukuttaa, tutkia ja päästää pyydyksestä.

– Operaatio on vaikea, kallis, työllistää useita viranomaisia ja myös riskialtis, sillä karhu on suurpeto.

Poliisin toiveissa on, että – karhu ja vieläpä juuri oikea emokarhu – uskaltautuu riistahäkkiin mahdollisimman pian.

– Saa nähdä, miten nopeasti karhu tottuu häkkiin. Häkkiä on valvottava aktiivisesti joko kameralla tai muuten, sillä karhukaan ei selviä helteessä kauan.

Joutjärvi muistuttaa, että molemmista karhuista on yhä lopettamispäätös.

– Yritämme nyt vilpittömästi pelastaa karhun, sillä lopettaminen on viimesijainen keino niin eläinsuojelulain kuin poliisilainkin mukaan, toteaa Joutjärvi, jonka mielestä pelastamista kannattaa ehdottomasti kokeilla.

– Uskon, että saamme tästä kokemusta, jota voimme hyödyntää myöhemmin.

Karhuemo yritetään lihasyöteillä houkutella tähän Ruotsissa valmistettuun pyydykseen, joka on jatkuvassa valvonnassa riistakameran avulla. Kuva: Kai-Eerik Nyholm / Riistakeskus

Karhu houkutellaan lihasyöteillä

Poliisi teki Enon karhuemon pelastamisesta virka-apupyynnön Suomen Riistakeskukselle, jolla on pyydystämiseen sopiva suurikokoinen umpimetallihäkki.

Riistakeskuksen Pohjois-Karjalan riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholmilla on aiempaa kokemusta häirikkökarhujen pyynnistä ja tutkimuksesta Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Yksinkertaistettuna tavoite on paikantaa karhu, saada se lihasyöttien avulla käymään häkillä ja lopulta loukkuun, jonka jälkeen edessä on nukutus ja raudan poisto jalasta.

– Alueella liikkuu muitakin karhuja, mutta voimme päästää ne pois. Tärkeintä olisi saada häkkiin oikea kohdekarhu eikä esimerkiksi pentukarhu, jolloin tilanne voi muuttua vaaralliseksi. Näiden tilanteiden vuoksi nostettava luukku pitää päästä avaamaan traktorilla.

Operaatio voi kestää viikkoja: "Onneksi kiirettä ei ole, koska emokarhu näyttää kohtalaisen hyvävointiselta"

Häkki viedään maastoon joko maanantaina tai tiistaina.

– Häkki sijoitetaan sinne, missä karhusta on havaintoja. Toki täytyy olla vähän pyyntimiehen vikaakin, Nyholm tuumaa.

Nyholmin mukaan läheskään kaikki karhut eivät mene häkkiin.

– Karhu on fiksu eläin, eikä osa suostu ollenkaan häkkiin vaan ymmärtää varoa. Mutta yritämme saada karhun tottumaan häkkiin niin, että se ruokailee siellä useamman kerran ennen kuin viritämme loukun ja pyydystämme sen.

Pyydyshäkkiä valvotaan jatkuvasti riistakameran avulla.

– Uskoisin, että aikaa voi mennä viikkoja. Onneksi kiirettä ei ole, koska emokarhu näyttää kohtalaisen hyvävointiselta eikä vaikuta akuutisti vaaralliselta.

Nyholm on koulutukseltaan biologi. Hän uskoo, että Enon emokarhu on kulkenut pyydyksen kanssa kolmella jalalla jo pitkään.

– Kuvan perusteella näyttää, että vamma ei ole tuore, vaan mahdollisesti viime syksyltä. Lihakset ovat jo surkastuneet, joka kertoo siitä, että jalka on ollut käyttämättä pitkään.

Voivatko karhunpennut selvitä ilman emoa?

Riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholmin mukaan olisi hienoa saada Enon karhuemo pelastettua. Vaihtoehtona on eläimen lopettaminen, sillä sen kipujen ja kärsimyksen määrää ei voi kukaan tietää.

– Jos emo joudutaan ampumaan, ei voi varmuudella sanoa, että pikkupennut menehtyvät. Venäjällä on tutkittu ja seurattu vastaavaa tilannetta, ja alle vuoden ikäiset pennut ovat selvinneet nuoresta iästään huolimatta.

Nyholmin mukaan emokarhu ei vaikuta erityisen kärsivältä.

– Jos sillä olisi akuutin tulehduksen nostamaa kuumetta, niin se näkyisi käytöksessä. Karhu yrittäisi pakonomaisesti viilentää jalkaansa esimerkiksi upottamalla tassuaan suohon.

Juttua tarkennettu ja oikaistu 9.7.2021 klo 12.35 kahden karhun sijainnin sekä pyydyksen asettamisajankohdan osalta.

Juttua päivitetty 9.7.2021 klo 14.15: Lisätty Kai-Eerik Nyholmin haastattelu ja kuva pyydyksestä.

Lue lisää.

Haavoittuneet karhut kulkevat yhä pienpetopyydykset käpälissään Pohjois-Karjalassa – riista-asiantuntija: "Hylkäisin avomalliset loukut"