1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kanta-Hämeen tautipaine lisääntyy naapurimaakuntien koronatilanteiden huonontuessa – Wanaja Festivalin vaikutus näkynee lähiviikkoina

Johtajaylilääkäri Sally Leskinen toivoo, että kesätapahtumiin osallistuvat pyrkisivät ulkotiloissakin säilyttämään turvaetäisyyksiä ja välttämään pakkautumista väkijoukkoon.

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä odotetaan festariviikonlopusta kiireistä. Kuvassa Wanaja Festivalin tapahtuma-aluetta Hämeenlinnan Linnanpuistossa. Kuva: Dani Branthin / Yle

Hämeenlinnan Linnanpuistossa järjestetään perjantaina ja lauantaina Wanaja Festival. Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä odotetaan festariviikonlopusta kiireistä tapaturmiin ja päihteisiin liittyen.

– Koronaepidemian osalta tapahtuman vaikutukset näkyvät vasta 1–2 viikon sisään. Ympäröivien maakuntien ja Suomessa muualla järjestettyjen yleisötapahtumien mukaan voi päätellä, että tautipaine lisääntyy myös Kanta-Hämeessä, sanoo Kanta-hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Sairaalakuormitus on tällä hetkellä maakunnassa pieni. Kanta-Hämeen keskussairaalassa ei ole tällä viikolla ollut hoidossa yhtään koronapotilasta. Sen sijaan maakunnan perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidossa kaksi koronapotilasta.

– Voin jo nyt todeta, että tartuntojen osalta tilanne on epävakaampi kuin edeltävään kuukauteen. Erikoissairaanhoidon kuormituksen ennuste on yhä vakaa, sillä tautipaine kohdentuu pääosin 20–30-vuotiaisiin aikuisiin, jotka iäkkäämpiä useammin selviävät ilman sairaalahoidon tarvetta.

Kesätapahtumissa koronaturvallisesti

Torstaina Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta koronatartuntaa. Toinen tartunnoista on Forssan seudulta ja tartunnanlähde on ulkomailla. Toinen tartunta on puolestaan Riihimäen seudulta ja se on todennäköisesti saatu pääkaupunkiseudulla.

Kuluneella viikolla maakunnassa on todettu useita tartuntoja, jotka liittyvät joko juhannuksen laivaristeilyyn tai EM-jalkapallokisoihin. Johtajaylilääkäri Sally Leskinen muistuttaa, että korona-aikana opittujen suojatoimien mukaisella ja muut huomioivalla toiminnalla on mahdollista suoda itselle ja muille turvallinen festari- tai muu kesätapahtumaelämys.

– On todennäköistä, että altistumisia syntyy. Toiveena olisikin, että Wanajaan osallistuvat ihmiset pyrkisivät ulkotiloissakin säilyttämään epidemian perustasosta huolimatta turvaetäisyyksiä ja välttämään pakkautumista väkijoukkoon.

Leskinen suosittelee myös Koronavilkku-sovelluksen lataamista, jos sitä ei jo kännykässä ole.

– Seuraavan viikon aikana on hyvä seurata Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedotuksia mahdollisista altistumispaikoista ja noudattaa ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumisten osalta. On hyvä muistaa, että ensimmäinen rokote ei suojaa vielä sairastumiselta riittävästi eikä tartunnanlevittämiseltä.

Kanta-Hämeessä on todettu perjantaihin mennessä kaikkiaan 2 113 koronatartuntaa.