Hyppää sisältöön

Kaksi miestä vuosiksi vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista – autosta löytyi amfetamiinia Imatralla

Syyttäjän mukaan amfetamiinilla oli tarkoitus hankkia rahaa Helvetin enkeleille. Käräjäoikeuden mukaan tälle ei löytynyt näyttöä.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsitteli kolmeen mieheen liittyen yhteensä kolmisenkymmentä syytekohtaa, joista kourallinen hylättiin. Arkistokuva. Kuva: Ilona Pesu / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut kaksi miestä useaksi vuodeksi vankeuteen muun muassa törkeistä huumausainerikoksista.

Poliisi takavarikoi kaksikon hallusta lähes puoli kiloa amfetamiinia helmikuussa 2021 Imatralla.

Syyttäjän mukaan kaksikon oli tarkoitus hankkia amfetamiinilla rahaa itselleen ja edustamalleen Helvetin enkelien Lappeenrannan osastolle.

Helvetin enkelit -yhteydestä ei näyttöä

Käräjäoikeuden mukaan Helvetin enkelit -yhteydelle ei ollut näyttöä. Koska näyttöä ei ollut, oikeus ei myöskään arvioinut, onko kyseessä järjestäytynyt rikollisuus ja pitäisikö rangaistuksia siksi koventaa.

Oikeudessa käsitelty näyttö piti sisällään yhden kirjallisen asiantuntijalausunnon ja tiedon siitä, että toisen vastaajan puhelin oli paikantunut tukiasemaan Helvetin enkeleiden kerhotilan lähelle.

Käräjäoikeuden mukaan asiantuntijalausunnossa ei tullut esiin tosielämään liittyviä perusteluja kerhoyhteyksistä, eikä puhelimen yhdistyminen tukiasemaan kertonut sellaisenaan jäsenyydestä.

Pidempi tuomio yli neljä vuotta

Toisen miehen katsottiin syyllistyneen Imatran rikoksen lisäksi myös muun muassa toiseen törkeään huumausainerikokseen, sillä hänen hallustaan oli löytynyt Kiteellä kokaiinia. Hänet tuomittiin vankeuteen neljäksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi.

Toinen sai törkeän huumausainerikoksen ohella tuomion kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta. Hän sai kolmen vuoden ja seitsemän kuukauden tuomion.

Lisäksi oikeus tuomitsi kolmannen miehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja päiväsakkoihin muun muassa huumausaineen käyttörikoksista ja kulkuneuvon kuljettamisista oikeudetta.

Osa miehiä vastaan nostetuista syytteistä kaatui oikeudessa. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Lue myös: Kahta Helvetin enkelien jäsentä syytetään ison amfetamiinikaupan järjestämisestä – idea oli kerätä 63 000 euron potti paikallisosaston pyörittämiseen