1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Palkka 1 100 euroa, työtä 30 tuntia viikossa – parempaa työtä ei voisi olla, sanoo kaupungin pestaama muusikko, joka soittaisi koko kesän muutenkin

Oulun kaupunki palkkasi nuoria muusikoita esiintymään kuukaudeksi. Ilmaisia keikkoja järjestettiin eri puolella kaupunkia.

Tällaista on työ Oulun kesämuusikkona
Tällaista on työ Oulun kesämuusikkona

Oulun taidemuseon takaa kuuluu tuttuja säveliä.

J. Karjalaisen musiikki saa uteliaan keskipäivän kulkijan kurkistamaan, mistä on kysymys. Kaupungin viisi kesämuusikkoa on juuri aloittanut tunnin mittaisen ulkokeikan.

Oulu palkkasi tänäkin vuonna nuoria kesämuusikoita esiintymään eri puolille kaupunkia. Kyseessä on jo seitsemäs kerta, kun kiertelevät musikantit ilahduttivat alkukesän aikana kaupunkilaisia.

Alun perin palvelutaloihin suunnatut konsertit ovat laajentuneet viime vuosina koko kaupungin alueelle. Työtä on 30 tuntia viikossa, ja kuukauden pestistä saa palkkaa 1 100 euroa.

Nämä nuoret esiintyivät alkukesän aikana oululaisille kaupungin palkkaamina. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Tällainen kesämuusikon työ ei ole aivan poikkeuksellinen Suomessa.

Vastaavanlaisia kaupungin palkkaamia kesäsoittajia löytyy Ylen kyselyn perusteella muun muassa Seinäjoelta, Rovaniemeltä ja Vaasasta.

Myös esimerkiksi Jyväskylässä nuoret kesätaiteilijat ovat soittaneet ja laulaneet kävelykadulla, palvelutaloissa sekä perhepuistossa. Lisäksi heidän tehtävänään on ollut lisätä keskustan viihtyvyyttä erilaisin taiteellisin tempauksin alkukesän aikana.

Isoista kaupungeista sen sijaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella ei ole aivan samanlaista järjestelmää nuorten kesäsoittajien palkkaamiseksi.

Unelmatyö tuleville muusikoille

Oululaisille Patrik Moilaselle ja Hugo Haukkamaalle kuukauden mittainen kesämuusikon pesti on ollut hieno kokemus.

– Onhan se mahtava mahdollisuus nuorelle muusikolle kerryttää keikkakokemusta ja nähdä eri tyyppisiä tilaisuuksia, sanoo kitaristilaulaja Moilanen.

Kesätyöpaikkaansa on tyytyväinen myös bassoa soittava Haukkamaa.

– Ei tämä ole edes tuntunut työltä, muuten kuin että pitää aamulla herätä. Parempaa työpaikkaa ei voisi olla tällaiselle, joka ei kesällä muuta tekisikään kuin soittaisi.

Esiintymisiä on ollut muun muassa ikäihmisten palvelutaloissa, päiväkodeissa ja keskustan puistoissa.

Viisihenkisen ryhmän biisilistalta löytyy tuttuja säveliä populaarimusiikista iskelmään ja rockista klassiseen. Listalta löytyy esimerkiksi Olavi Uusivirtaa, J. Karjalaista, Olavi Virtaa ja Rauli Badding Somerjokea. Myös humpat, valssit ja tangot taittuvat nuorilta soittajilta.

Soittajien taustalla häärii Oulun kaupungin palkkaama tapahtuma-avustaja Markus Mäkitalo. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa keikkakalenterin rakentaminen, keikkajärjestelyt ja nuottien etsiminen kesämuusikoille.

– Kaikki on sujunut tosi hienosti. Säät ovat suosineet meitä, toteaa Mäkitalo.

Keskustelu on auki keskiviikkoon 14. heinäkuuta kello 23:een asti.