Kuuba on ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana kehittänyt oman koronarokotteen

Kuuba on hyväksynyt kotimaisen Abdala-rokotteen hätäkäyttöön.

Kuubalaista Abdala koronarokotetta on tarkoiuts käyttää toistaiseksi vain hätätapauksessa. Kuva: Miguel Gutierrez / EPA

Kuuba on ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana kehittänyt oman koronarokotteen. Maa ilmoitti, että se on hyväksynyt kotimaisen Abdala-rokotteen hätäkäyttöön.

Kuuban terveydenhuollon sääntelyviranomainen (CECMED) hyväksyi rokotteen perjantaina. Viime kuussa valmistaja ilmoitti, että Abdala-rokote tehoaa 92 prosenttisesti koronavirukseen. Rokotetta pitää kuitenkin antaa kolme annosta huipputehon saavuttamiseksi.

Vaikka toistaiseksi rokote on hyväksytty vain hätäkäyttöä varten, voi se olla käänteentekevä Etelä-Amerikassa, jossa kamppaillaan pandemiaa vastaan hyvin vaatimattomilla keinoilla.

Kuuballe oman koronaohjelman vauhdittaminen on ollut tärkeää myös taloudellisesti, sillä kommunistipuolueen yksinvaltaisesti hallitsema Kuuba kärsii Yhdysvaltain taloussaarrosta.

Kuuba kehittää useita rokotteita

Abdala on yksi viidestä Kuubassa kehitteillä olevista rokotteista. CECMED:in odotetaan pian hyväksyvän myös toinen, Soberana 2-koronarokote.

Keväällä Kuuba alkoi antaa maassa kehitettyä Soberana 2 -rokotetta terveydenhuollon työtekijöille, vaikka rokotteen kolmannen vaiheen kliiniset testit olivat vielä kesken.

Maailman terveysjärjestö (WHO) ei ole vielä hyväksynyt Kuuban rokotteita hyväkysttyjen rokotteiden listalle.

Pandemiatilanne heikkenee

Kuuba onnistui pitkään pitämään pandemian kurissa, mutta viime aikoina maassa on rekisteröity ennätysmäärä uusia tartuntoja. Maassa esiintyy paljon sekä betamuunnosta että erittäin tarttuvaa deltamuunnosta.

Perjantaina maassa kirjattiin 6 422 uutta koronatartuntaa. Se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin päivää aikaisemmin. Kaikkiaan 1 500 ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyvään tautiin maassa.

Kuuban 11,2 miljoonasta asukkaasta noin 1,5 miljoona on saanut rokotteiden kaikki annokset. Kuuba aloitti rokotukset sekä Abdalalla että Soberana 2: lla toukokuussa kliinisten testien ollessa vielä kesken.

Lue lisää: