1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Haiti

Haitissa surmatun presidentti Moïsen puoliso kertoo salamurhan tapahtuneen "silmänräpäyksessä"

Poliisin mukaan 28 ihmistä osallistui salamurhaan.

Martine ja Jovenel Moïse Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessa syyskuussa 2018. Kuva: Jean Marc Herve Abelard / AOP

Karibialla sijaitsevassa Haitissa surmatun presidentin Jovenel Moisen puoliso kertoo, että salamurha tapahtui "silmänräpäyksessä". Puoliso Martine Moïse haavoittui itse paikallista aikaa keskiviikkoyönä toteutetussa salamurhassa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että Martine Moïse lennätettiin sairaalahoitoon Yhdysvaltoihin. Hän kommentoi tapahtumia ensimmäistä kertaa julkaisemalla ääniviestin Twitterissä. Uutistoimisto AFP on saanut varmistuksen viestin aitoudesta maan kulttuuri- ja viestintäministeriltä.

– Silmänräpäyksessä palkkasoturit tulivat kotiini ja ampuivat mieheni täyteen luoteja, Moïse sanoi AFP:n mukaan haitinkreoliksi.

– Hänelle ei annettu mahdollisuutta sanoa sanakaan, Moïse jatkoi.

Poliisi on kertonut aiemmin, että presidentin salamurhaan osallistui 28 ihmistä. 17 ihmistä on otettu kiinni. Kolmen kerrotaan kuolleen. Poliisi ei ole kertonut julkisuudessa surman motiiveista.

Martine Moisen mukaan presidentti surmattiin poliittisista syistä. BBC kertoo Martine Moïsen maininneen kansanäänestyksen presidentin valtaoikeuksien kasvattamisesta.

Apupyyntö YK:lle ja Yhdysvalloille

Vuodesta 2017 vallassa olleen presidentin salamurha on suistanut köyhän ja väkivaltaisuuksista kärsivän maan kaaokseen. Maalla ei ole tällä hetkellä presidenttiä tai toimivaa parlamenttia.

Loppuviikosta uutisoitiin, että Haiti on pyytänyt apujoukkoja YK:lta ja Yhdysvalloista muun muassa satamien ja lentokentän turvaamiseksi.

Yhdysvaltalaisviranomainen on kertonut uutistoimisto AFP:lle, että joukkoja ei oltaisi lähettämässä Haitiin.

Yhdysvallat on aiemmin sanonut, että se on lähettämässä liittovaltion poliisista eli FBI:sta apua Haitiin mahdollisimman pian.

Lue lisää:

Haitin presidentin salamurhaan osallistui poliisin mukaan ainakin 28 ihmistä, kahdeksan epäiltyä on yhä karkuteillä

Haitin presidentin surmaajat tekeytyivät huumepoliiseiksi – kaksi epäiltyä otettu kiinni, neljä kuoli taistelussa turvallisuusjoukkojen kanssa

Haitin presidentti Jovenel Moïse murhattiin – virkakautta leimasi poliittinen epävakaus, köyhyys ja rikollisuus