1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keminmaassa evakuoitiin kerrostalo, kun lapset toivat kotiin käsikranaatin rannalta – Lapista löytyy sotien aikaisia räjähteitä yhä lähes viikoittain

Poliisin mukaan uimapaikkaa on turvallista käyttää, sillä tiedossa ei ole lisävaaraa, vaan kyse on ollut yksittäisestä kranaatista. Puolustusvoimat raivasi räjähteen kiireellisenä, eikä tilanne aiheuttanut vahinkoja ihmisille tai omaisuudelle.

Kallijärven uimapaikalla oli eilen illalla rauhallista. Poliisin mukaan rantaa on turvallista käyttää. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Oulun poliisilaitos kertoo, että Keminmaan kunnan Kallijärven uimapaikalta on löytynyt eilen vanha sirpalekäsikranaatti.

Löytö tuli poliisin tietoon, kun rannalta kranaatin löytäneet lapset kuljettivat räjähteen kotiin.

Kerrostalon asuntoja jouduttiin evakuoimaan, ja Puolustusvoimat kutsuttiin suorittamaan raivaustyötä.

Oulun poliisilaitoksen johtokeskuksen mukaan tilanteessa toimittiin normaalin protokollan mukaan. Alue eristettiin ja vaaraa aiheuttava räjähde raivattiin kiireellisenä pois. Tilanteesta ei aiheutunut vahinkoja ihmisille tai omaisuudelle.

Poliisin mukaan Kallijärven uimapaikalla ei ole tiedossa mitään, joka aiheuttaisi lisävaaraa, vaan kyse on ollut yksittäisestä kranaatista.

Sotien jäljiltä Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maastoon on jäänyt lukematon määrä räjähteitä. Oulun poliisin johtokeskuksen mukaan vanhoihin räjähteisiin törmätään viikottain, joskus jopa useampia kertoja viikossa.

Yleisimmin sotien aikaisia räjähteitä löytyy itärajalta, joten Meri-Lapissa löydöt ovat harvinaisempia. Poliisi arvioi, että nyt löytynyt sirpalekäsikranaatti saattaa olla Lapin sodan peruja.

Jos luonnossa liikkuessaan löytää esineen, jota epäilee räjähteeksi, poliisi suosittelee soittamaan hätäkeskukseen.

Monasti räjähteet ovat yhä toimintakykyisiä ja saattavat räjähtää koskettelusta tai siirtämisestä, joten niihin ei kannata koskea.

Lue myös:

Koulupoikien vahingossa onkima kranaatti on luultavasti muisto rintamalta – toimi näin, jos epäilet löytäneesi räjähteen