Hyppää sisältöön

Puroja kunnostetaan ennätysmäärä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – iso urakka auttaa monia uhanalaisia lajeja

Puroja kunnostetaan 12 kohteessa Iijoen, Oulujoen ja Kiiminkijoen vesistöissä. Suomen purot ovat huonossa kunnossa, sillä niistä vain noin prosentti on luonnontilaisia.

Puroon on lisätty soraa taimenien avuksi. Kuva: Joel Heino/Metsähallitus

Purojen ahdinkoa helpotetaan tänä kesänä historiallisen suurella työpanoksella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Puroja kunnostetaan tänä kesänä kahden maakunnan alueella 15 kilometriä ja inventoidaan sata kilometriä. Kunnostaminen auttaa monia harvinaistuneita ja uhanalaisia lajeja sekä parantaa laajemman vesistön tilaa.

Puroja kunnostetaan 12 kohteessa Iijoen, Oulujoen ja Kiiminkijoen vesistöissä. Kohteet sijaitsevat Natura-alueilla Pudasjärvellä, Taivalkoskella, Paltamossa, Hyrynsalmella ja Puolangalla.

Purojen inventointien avulla saadaan tietoa purojen tilasta, ja samalla voidaan suunnitella seuraavien kunnostuskohteita.

Lähivuosina puroja on tarkoitus kunnostaa ripeällä tahdilla, sillä tavoitteena on käydä läpi kaikki Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun suojelualueiden virtavedet. Metsähallituksen mukaan näin laajalla alueella ei ole vastaavaa tehty muualla Suomessa.

Suomen purot ovat huonossa kunnossa, sillä niistä vain noin prosentti on luonnontilaisia. Puroja on aikanaan perattu muun muassa tukinuittoa varten. Lisäksi niitä kuormittavat maa- ja metsätalous sekä rakentaminen.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.