1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Nouseeko Etelä-Pohjanmaa taas koronan kiihtymisvaiheeseen? Ehkä ei, sillä viikonloppu oli kohtuullisen rauhallinen

Etelä-Pohjanmaalla todettiin viikonloppuna kuusi uutta koronatartuntaa, joista neljä oli jo karanteenissa olevilla. Juhannuksen jälkeen todetut koronaryppäät saattavat olla rauhoittumassa.

Päivystyksen toiminta-aluejohtaja Raimo Jokisalon mukaan sairaalahoidossa ei ole täällä hetkellä maakunnassa koronapotilaita. Se puoltaisi perustasolla pysymistä. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Etelä-Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä kokoustaa tänään maanantaina. Tarkoitus on päättää, nostetaanko alue koronaluokituksessa kiihtymistasolle vai pidetäänkö se pandemian alimmalla eli perustasolla.

Maakunnan korona-ilmaantuvuusluku on noussut juhannuksen jälkeen, vaikka tilanne nyt onkin jo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päivystyksen toiminta-aluejohtaja Raimo Jokisalon mukaan tasoittumassa.

– Tämän viikonlopun jälkeen se ei ehkä ole todennäköistä. Ennakoisin, että näillä luvuilla ei tarvitse siihen mennä.

Ilmaantuvuusluku Etelä-Pohjanmaalla jää nyt alle 25 / 100 000 asukasta. Vielä viime viikon lopulla se kipusi yli 25.

Lisäksi viikonloppuna todetuista kuudesta tartunnasta neljä on Jokisalon mukaan todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kaksi tapausta oli ns. uusia tartuntoja ja ne oli saatu Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelta.

– Vaakakupissa painaa myös se, että tartunnat on olleet nuorilla tai nuorilla aikuisilla eli ei ole vakavia tapauksia. Myöskään sairaalahoidossa ei ole ketään tällä hetkellä, Jokisalo sanoo.

Tartunnat parista ryppäästä

Juhannuksen jälkeen Etelä-Pohjanmaan koronatilannetta heikensivät erityisesti pari tartuntaketjua, joista löytyi viitisenkymmentä tartuntaa.

– On ollut ryppäitä, jotka on onneksi saatu hallintaan. Niin sanottu Ilmajoen rypäs pääsi leviämään erityisesti nuorten keskuudessa ja toinen oli n.s. Soinin rypäs, Jokisalo sanoo.

Jokisalon mukaan tartuntaketjujen jäljityksessä on onnistuttu ja tapaukset sekä altistuneet saatu tavoitettua ja asetettu karanteeniin.

Rokotuksia kaikenikäisille

Nuorten koronarokotustilanteesta Jokisalokin toteaa olevansa hiukan huolissaan.

Hän kannustaa etenkin nuoria ja nuoria aikuisia hakeutumaan rokotettavaksi ja epäilee, että kaikki eivät ehkä ole olleet tietoisia siitä, että rokotusajat ovat jo vapaita kaikille ikäryhmille.

– Se on pieni piikki yksilölle, mutta suuri asia, jos ei nyt ihmiskunnalle, niin ainakin meille Etelä-Pohjanmaalla. Yhteisellä asiallahan tässä ollaan.

Lue täältä lisää korona-aiheisia uutisia Etelä-Pohjanmaalta.