1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Liberia

Käräjäoikeus palaa Afrikkaan Pirkanmaan harvinaisessa sotarikosoikeudenkäynnissä – syynä uudet todistajat ja todisteet

Alun perin Pirkanmaan käräjäoikeuden arvioitiin antavan tuomion syksyllä. Asiaan on tullut puolustukselta ja syyttäjältä uusia todistajia ja uusia todisteita. Nyt käräjäoikeus arvioi ratkaisun antamisen siirtyvän vuodenvaihteeseen.

Sotarikoksista syytetty Gibril Massaquoi on kiistänyt kaikki syytteet ja uskoo voittavansa oikeudenkäynnin. Kuva helmikuussa alkaneesta oikeudenkäynnistä Tampereella. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Poikkeuksellisen sotarikostapauksen tuomion antaminen siirtyy. Alun perin tuomion oli määrä tulla syksyllä.

Nyt kuitenkin uusia todistajia ja uusia todisteita on tullut paljon. Tästä syystä Pirkanmaan käräjäoikeus arvioi, että asiassa annetaan tuomio vasta vuodenvaihteen tienoilla. Käräjäoikeus tiedottaa aikataulusta myöhemmin erikseen.

Tampereella asuvaa Gibril Massaquoita syytetään muun muassa murhista ja törkeistä raiskauksista Liberian sisällissodassa 2000-luvun alussa. Mies kiistää syytteet. Puolustuksen mukaan Massaquoi ei edes voinut kyseiseen aikaan olla Liberiassa tekemässä väitettyjä rikoksia.

Suomessa asuva Gibril Massaquoi oli Sierra Leonen sisällissodassa RUF-kapinallisjoukkojen tiedottaja.

Kun Sierra Leonen sisällissota päättyi, hän oli tärkeä todistaja aseveljiään vastaan Sierra Leonen ja YK:n perustamassa erikoistuomioistuimessa, jossa tutkittiin Sierra Leonen sotarikoksia.

Siksi häntä ei syytetty sotarikoksista kotimaassaan ja hänet sijoitettiin Suomeen. Tampereella hän toimi muun muassa siivoojana ja postinjakajana noin kymmenen vuotta. Keskusrikospoliisi pidätti hänet Prisman parkkihallissa yli vuosi sitten. Silloin keskusrikospoliisi oli jo pari vuotta tutkinut mahdollisia sotarikoksia Liberiassa.

Käräjäoikeus palaa vielä Afrikkaan

Aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeus vietti viikkoja Länsi-Afrikassa kuulemassa sotarikosoikeudenkäynnin todistajia.

Pirkanmaan käräjäoikeus kuuli talven ja kevään aikana Liberiassa ja Sierra Leonessa yli 70 syyttäjän ja puolustuksen nimeämää todistajaa.

Suomessa käräjäoikeus kuuli vielä muutamia todistajia ja asiantuntijoita Suomesta ja ulkomailta.

Keväällä ja alkukesästä asiassa on tehty lisätutkintoja. Syyttäjä on esimerkiksi tarkistanut tekojen tekoaikaa.

Lisätutkintojen perusteella osapuolet ovat aikaisemmin kuultujen todistajien lisäksi nimenneet tässä vaiheessa yli 20 uutta henkilötodistajaa Liberiasta. Lisäksi asiassa on esitetty uutta asiakirjatodistelua. Käräjäoikeus kuulee uudet todistajat myöhemmin syksyllä Liberiassa.

Lue lisää:

Analyysi: Pöyristyttävistä teoista syytetty mies voi olla samaan aikaan murhaaja ja syytön – tästä on kyse Tampereen sotarikoskäräjissä

Sotarikoksista syytetty ennakoi Suomen valtiolle katastrofaalista lopputulosta oikeudenkäynnistä – "Tulemme murskaamaan heidät"

Säälimätön surmaaja vai timantteja kuljettanut rauhanneuvottelija? Sotarikoksista syytetystä piirtyi oikeudessa kaksi ihan eri kuvaa – Yle seurasi

"Aluksi en ollut uskoa korviani" – julmat sotarikosepäilyt Suomen poliisille paljastanut kansalaisjärjestö kertoo nyt tapauksen taustat

Ranskalainen toimittaja seurasi Pirkanmaan käräjäoikeuden jokaista istuntopäivää Liberiassa – "Välillä mietin, ymmärtävätkö he mistä puhutaan"

Sotarikosjutun käsittely jatkuu: käräjäoikeus palaa Länsi-Afrikasta Tampereelle