Hyppää sisältöön

Gasum kyllästyi kaasuautoilijoiden jatkuviin tankkaustörttöilyihin – ilmoittaa jatkossa kaasuletkujen repeytymiset vakuutusyhtiölle

Tankkausletkuja repeytyy Suomessa irti jopa viikottain, kun autoilijat lähtevät ajamaan kaasuletkun ollessa vielä kiinni autossa. Jatkossa kaasuyhtiö Gasum ilmoittaa vahingoista aina vakuutusyhtiölle, ja korvausvastuita selvitetään tapauskohtaisesti.

Kaasuautoilijat törttöilevät tankkausasemilla – Gasumin mitta täyttyi
Kaasuautoilijat törttöilevät tankkausasemilla – Gasumin mitta täyttyi

CNG-liikennekaasun tankkausasemilla tapahtuu kaasuletkun repeytymisiä viikottain eri puolilla Suomea, kertoo kaasuyhtiö Gasum.

Kaasutankkausletku repeytyy irti, kun huolimattomat tankkaajat lähtevät ajamaan autolla ja unohtavat tankkausletkun kiinni autoon. Se on mahdollista, koska kaasutankkauksessa tankkausliittimen voi jättää valvomatta kiinni autoon tankkauksen ajaksi.

Tiilimäen kaasuasemalla Porissa autoaan tankkaava Markus Koskinen arvelee vahinkojen syntyvän, kun ajatus harhautuu tankin täyttymistä odotellessa.

– Tässähän voi lonnia miten vaan, vaikka Whatsappia lukien. Malttaisi vaan seisoa tässä vieressä, eikä mennä autoon sitä Youtubea katselemaan, kuittaa Koskinen.

Markus Koskisen mukaan kaasutankkaus on niin helppoa, että sen aikana voi lukea vaikkapa puhelimeen tulleita viestejä. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Gasumin mukaan liian monella autoilijalla keskittyminen herpaantuu tankkauksen aikana.

– Tankkauksen valmistumista odotellaan muun muassa auton sisällä ja samalla katsotaan puhelinta. Tankkauksen valmistuttua yksinkertaisesti unohdetaan nousta irrottamaan tankkausliitin, kertoo Gasumin markkinoinnin asiantuntija Elina Niiranen Ylelle lähettämässään sähköpostissa.

Kaasutankkausliittimen voi lukita tankkauksen ajaksi autoon kiinni valvomatta. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Yle kertoi kaasutankkausasemia vaivaavista tankkausongelmista ensimmäisen kerran jo vuonna 2018. Tämän jälkeen Gasum on asentanut osalle tankkausasemistaan vilkkuvalon merkiksi tankkauksen päättymisestä ja herättelemään kaasutankkaajien huomiota.

Gasum aikoo asentaa vilkkuvalot kaikille uusille tankkausasemilleen.

Liikennevakuutus korvaa, jos ei ole merkkejä törkeästä huolimattomuudesta

Rikkoutuneen kaasuletkun korjauskustannukset nousevat Gasumin mukaan helposti yli tuhanteen euroon. Tähän asti Gasum on maksanut vahingot, mutta jatkossa yhtiö ilmoittaa vahingot aina vakuutusyhtiölle. Tällöin korvaus maksetaan vahingon aiheuttajan liikennevakuutuksesta.

Vahingon aiheuttaja saadaan helposti selville, sillä asemia valvotaan muun muassa kameroilla.

Vakuutusyhtiöille kaasutankkausasemien letkujen irtoamiset ovat vielä uusi vahinkomuoto.

Lähi-Tapiola Länsi-Suomen korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäen mukaan kaasutankkauksessa tapahtuneista vahingoista korvataan tavanomaiset unohdukset, mutta törkeän huolimaton vahinko koituu vahingonaiheuttajan maksettavaksi. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Lähi-Tapiola Länsi-Suomesta kerrotaan, että tavanomainen unohdus on vielä korvattava vahinko. Jos vahinkoon liittyy tuottamuksellisuutta tai törkeää huolimattomuutta, tilanne voi olla toinen.

– Jos pystytään näyttämään törkeä huolimattomuus, siinä tapauksessa korvaus voidaan hakea vahingon aiheuttajalta takaisin. Tarkoitus ei ole, että toiset vakuutuksen ottajat maksaisivat käytännössä törkeän huolimattomuuden, kertoo korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Mikä sitten on törkeää huolimattomuutta? Vakuutusyhtiön mukaan se on aina tapauskohtaisesti harkittava asia.

Osa odottaa autossa – matkapuhelin vie huomion muualle

Yle seurasi muutaman tunnin kaasutankkaajien käyttäytymistä Porissa Tiilimäen tankkausasemalla. Karkeasti arvioituna noin puolet tankkaajista siirtyi odottamaan tankkauksen valmistumista autoon.

Tiilimäen kaasutankkausasema on yksi niistä asemista, joilla on sattunut kevään ja alkukesän aikana tankkausletkun repeytymisiä. Gasumin mukaan varsinaisia ongelma-asemia Suomessa ei ole, mutta vahinkoja sattuu eniten vilkkaimmilla isojen kaupunkien tankkausasemilla.

Ylen haastattelemat kaasuautoilijat tunnistavat ongelman, mutta suhtautuminen syihin vaihtelee. Toiset ymmärtävät virheet ja toisilta taas ei ymmärrystä tankkaustörttöilylle heru.

Jani Iiskola epäilee, että tankkausletkujen repeytymiset saattavat liittyä kaasuauton hieman pidempään tankkausaikaan polttonesteisiin verrattuna. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

– En tiedä miten niin pääsee tapahtumaan. Joskus olen nähnyt, kun joku lähtee liikkeelle tankkausluukku auki. Letku kiinni olevia ei ole osunut vielä kohdalle. Johtuukohan se tästä vähän pidemmästä tankkausajasta, epäili Helsingistä Poriin saapunut Jani Iiskola.

Osa kaasuautoilijoista myönsi menevänsä varsinkin huonommalla säällä autoon odottamaan tankkauksen valmistumista. Näin tekee esimerkiksi porilainen Jaana Rintamäki.

– Olen kyllä istunut sisällä, mutta painotan sitä, että seuraan valmistumista kuitenkin.

Porilainen Jaana Rintamäki sanoo joskus odottavansa tankkauksen valmistumista autossa, mutta koko ajan tankkaukseen keskittyen. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Matkapuhelin kannattaakin pitää visusti taskussa tankkauksen aikana. Sitä käyttäessä keskittyminen herpaantuu helposti.

– Kun keskittyy yhteen asiaan silloin kun tankkaa, ei pitäisi käydä hamaa (erehdystä), toteaa puolestaan Sari Rosenqvist Luvialta.

– Laiskuuttahan se on, mutta ihminen on luonnostaan laiska. Ymmärrän hyvin, kiteyttää Markus Koskinen.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 15.7. kello 23.

Lue myös:

.
.