1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT)

Kumoaako Euroopan ihmisoikeustuomioistuin Suomen tuomion "valekuolleen irakilaismiehen" tapauksessa? Ulkoministeriö odottaa ratkaisua tänään

Tuomioistuin ehti antaa Suomelle langettavan tuomion ennen kuin irakilaisen turvapaikanhakijan kuolema paljastui lavastetuksi. EIT antaa ratkaisunsa Suomen valtion hakemukseen tänään.

Syyttäjän mukaan irakilaisen "Alin" (kuvassa vasemmalla) tytär ja ex-vävy valehtelivat miehen kuolemasta hyötyäkseen turvapaikkaprosessissa ja saadakseen korvauksia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antaa tänään ratkaisun niin sanotun valekuolleen irakilaismiehen tapauksessa.

Suomi käännytti irakilaisen turvapaikanhakijan vuonna 2017. Hänen väitettiin joutuneen tapetuksi kotimaassaan, mutta juttu paljastui myöhemmin petokseksi. Miehen tytär ja ex-vävy valehtelivat kuolemasta harhauttaakseen suomalaisia viranomaisia.

Kuolleeksi väitetyn miehen tytär valitti isänsä saamasta käännytyspäätöksestä EIT:hen. EIT antoi Suomen valtiolle langettavan päätöksen ja määräsi maksamaan 20 000 euron korvaukset tyttärelle.

Huijaus ehti kuitenkin paljastua ennen kuin valtio maksoi korvaukset. Viime vuoden syyskuussa valtio pyysi EIT:tä ottamaan asian uudelleen tarkasteluun.

– Suomen valtion näkemys on selkeä: valittaja on varsin törkeällä tavalla hyväksikäyttänyt valitusoikeuttaan, sanoo ulkoministeriön ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikön päällikkö Krista Oinonen.

EIT antaa ratkaisun asiassa tänään tiistaina noin kello 11. Oinonen ei tiedä, onko kyseessä välituomio vai varsinainen ratkaisu. Hän odottaa tuomioistuimen vähintäänkin kumoavan Suomen maksettavaksi määrätyt korvaukset.

– Muuten en uskalla ennakoida, mitä sieltä tulee. Tämä on hyvin poikkeuksellista: Suomi ei ole koskaan aiemmin pyytänyt EIT:ssä ratkaistun asian uudelleentarkastelua.

Kuolleeksi väitetyn miehen tyttären ja ex-vävyn rikosoikeudenkäynti jatkuu edelleen Suomessa. Helsingin käräjäoikeuden antama tuomio ei ole lainvoimainen, sillä siitä on valitettu Helsingin hovioikeuteen.