1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikosilmoitukset

Pohjola-Norden tekee rikosilmoituksen ex-pääsihteeristään – epäillään yli 300 000 euron kavalluksesta

Pohjola-Nordenin liittohallitus tekee poliisille rikosilmoituksen entisen pääsihteerinsä Michael Oksasen toimista. Hänen epäilleen kavaltaneen säätiön varoja.

Pohjola-Nordenin entistä pääsihiteeriä Michael Oksasta epäillään yli 300 000 euron kavalluksesta. Oksanen kuvattuna vuonna 2019. Kuva: Amanda Vikman / Yle

Pohjola-Nordenin liittohallitus on päättänyt tehdä poliisille rikosilmoituksen entisen pääsihteerinsä Michael Oksasen toimista. Liittohallitus epäilee entistä pääsihteeriään merkittävästä ja vuosia jatkuneesta Pohjola-Nordenin ja Pohjola-Nordenin tukisäätiön varojen kavalluksesta vuosina 2015–2021.

Pohjola-Nordenin mukaan (siirryt toiseen palveluun)kavallettu summa on yhteensä yli 300 000 euroa.

Oksasen epäillään siirtäneen Pohjola-Nordenin tukisäätiön varoja hallitsemansa pankkitilin kautta omille tileilleen. Rahoja hän olisi käyttänyt muun muassa kakkosasuntonsa vuokranmaksuun. Lisäksi hänen epäillään ohjanneen Pohjola-Nordenille myönnettyjä avustuksia itselleen.

Keväällä Pohjola-Nordenille kävi ilmi, että pääsihteeri Michael Oksanen oli työsopimuksensa vastaisesti hankkinut itselleen autoedun ja maksattanut itselleen ylisuurta palkkaa. Tuoreen kavallusepäilyn myötä liittohallitus on katsonut, ettei enää ole ajankohtaista pyrkiä saamaan korvausta Oksaselta neuvottelemalla.

Epäillään siirtäneen yli 250 000 euroa omille tileilleen

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan väärinkäytökset paljastuivat, kun Pohjola-Nordenin virkaa toimittava pääsihteeri Heikki Pakarinen tutki tukisäätiön kirjanpitoa.

Pohjola-Nordenin teettämässä erityistilintarkastuksessa selvisi, että säätiön varoja oli siirretty yhdistyksen tilille, joka ei näkynyt yhdistyksen kirjanpidossa.

Oksasen epäillään siirtäneen säätiön varoja eteenpäin kyseiseltä tililtä kolmelle henkilökohtaiselle tililleen. Yhteensä tilisiirtoja on tehty 265 650 euron verran.

Aiemmin toukokuussa Oksanen irtisanoutui pian sen jälkeen, kun lehti kertoi Oksasen muun muassa nostaneen perusteettomia kilometrikorvauksia ja ottaneen itselleen autoedun ilman työnantajan lupaa.