Poronhoitoalueelle viime vuotta vähemmän karhulupia - valtakunnallisesti lupamäärä kasvoi

Poronhoitoalueella saa tulevana metsästyskautena kaataa viisi karhua viime vuotista vähemmän. Itäiselle poronhoitoalueella myönnettiin 70 kaatolupaa ja läntiselle 20.

Karhunmetsästyksen pääpaino on tänäkin vuonna Pohjois-Karjalassa. Arkistokuva Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Maa- ja metsätalousministeriö on vahvistanut karhun metsästyskiintiön tulevalle kaudelle. Alkavalla jahtikaudella koko maassa saa kaataa 457 karhua, mikä on 73 karhua enemmän kuin edellisellä kaudella.

Suomessa arvioidaan olevan vajaat 3000 karhua, joista suurin osa Itä-Suomessa. Asetetulla kaatokiintiöllä on tarkoitus pysäyttää karhukannan kasvu Suomessa.

Poronhoitoalueen karhun kaatokiintiö on 90 yksilöä, mikä on viisi karhua vähemmän kuin viime vuonna. Itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 70 karhua ja läntisellä 20.

Viime vuonna karhunkaatolupia jäi itäisellä poronhoitoalueella käyttämättä 20 ja läntisellä poronhoitoalueella neljä.

Karhuista vahinkoja porotaloudelle ja mehiläistarhaajille

Karhun aiheuttamista vahingoista suurin osa aiheutuu porotaloudelle. Karhun tappamia poroja ilmoitettiin viime vuonna 888, kun edellisen vuoden luku oli 654.

Vuonna 2020 ilmoitettu määrä vastaa noin 1 530 000 euron korvaussummaa. Lisäksi karhut aiheuttivat viime vuonna 245 kotieläinvahinkoa, joista maksettiin korvauksia yhteensä noin 212 000 euroa. Suurin osa näistä oli mehiläisvahinkoja.