1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Raisa Räisäsestä ei löytynyt jälkeä uudestakaan etsintäpaikasta: tutkinnanjohtaja kertoo tuoreesta raportista ja miten tutkinta jatkuu

Nuori koripalloilija katosi vuonna 1999. Hänestä ei löytynyt jälkiä Tampereen Hervantajärvestä. Aiemmin jontolankoja on etsitty jo monista paikoista ympäri Tamperetta. Tutkinta jatkuu, vaikka uusia etsintöjä ei ole tiedossa.

Raisa Räisäsen katoamista tutkittiin pitkään tappona, mutta kun tappo rikoksena vanheni 20 vuoden jälkeen, rikosnimikkeeksi vaihdettiin murha. Arkistokuva. Kuva: Yle kuvanauha

16-vuotias Raisa Räisänen katosi lokakuun iltana vuonna 1999 Tampereen keskustasta. Poliisilla on ollut tapauksessa useita tutkintalinjoja, mutta yksikään niistä ei ole tuottanut läpimurtoa.

Uusinkin etsintä päättyi ilman tulosta tai johtolankaa. Suomenlahden merivartiosto tutki kesällä Tampereen Hervantajärvellä löytyisikö järvestä luita, kenkiä tai vaatteita tai jotain Räisäsen katoamiseen liittyen.

Yle kertoi kesäkuussa, että paikalta ei ole löytynyt mitään läpimurtoa, mutta keskusrikospoliisi analysoi vielä tarkemmin Hervantajärvestä otetut monet valokuvat. Nyt tämäkin on tehty.

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen sanoo Ylelle, että raportti tuli, eikä se tuonut tuloksia.

– Mitään ei löytynyt.

Hervantajärvi kuvattuna vuonna 2018. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tämä tarkoittaa sitä, että uusia etsintöjä ei ole tiedossa. Poliisilla ei ole nyt edes vain yhtä erityistä tutkintalinjaa seurattavaksi.

– Vihjeitä aina tarkistellaan, mitä tulee. Etsintöjä ei ole tulossa.

Tutkitaan murhana

Tuominen on tutkinut alkuvaiheista asti Räisäsen katoamista. Hänen mukaansa tutkinta on vaikeaa, koska vainajaa tai mitään jälkeä ei ole löytynyt. Siitä syystä kaikki tutkintalinjat täytyy pitää avoimena.

Räisäsen katoamista tutkittiin pitkään tappona, mutta kun tappo rikoksena vanheni 20 vuoden jälkeen, rikosnimikkeeksi vaihdettiin murha.

Räisästä on etsitty aiemmin jo Tammerkoskesta, Näsijärvestä, Pyhäjärvestä, joista ja ojista ruumiskoirien avulla ja naaraamalla. Poliisi on tarkastanut lukuisia muitakin vinkkejä.

Koiraharrastajan havainto

Hervantajärven etsinnät liittyivät todistajan poliisille vuonna 2019 kertomaan havaintoon, joka liittyy Räisäsen katoamisyön jälkeiseen aikaiseen aamuun Hervantajärvelle johtavalla tiellä.

Aamulehti kertoi (siirryt toiseen palveluun) ensin koiraharrastajan havainnoista. Koiraharrastaja kuuli varhain aamulla kovaa moottorin ääntä metsätiellä. Auto ohitti koiranulkoiluttajan kovalla vauhdilla, kuljettaja oli riskinoloinen ja vaaleahiuksinen.

Rannassa koirat ilmaisivat jotain. Mitään erikoista ei näkynyt, joten mies lähti rannasta pois. Hän ei tiennyt vielä Räisäsen katoamisesta, koska etsinnät käynnistyivät vasta myöhemmin.

Havainto tuli miehen mieleen 20 vuotta Räisäsen katoamisesta, kun poliisi julkisti uusia kuvia tapaukseen mahdollisesti liittyvistä autoista.

Kolme muuta tutkintalinjaa

Räisäsen katoamiseen liittyy ainakin kolme muutakin tutkintalinjaa. Yksi tutkintalinjoista liittyy museoautoihin. Vuonna 2005 tulleen vihjeen mukaan Räisänen olisi pakotettu nousemaan mustaan limusiinin tyyppiseen museoautoon Hämeenkadulla.

Tutkintalinjaan numero kaksi liittyy kuuluisin vihjeistä eli taksinkuljettajan todistus vuonna 2015. Taksinkuljettaja ilmoitti ottaneensa kyytiin keskustasta Räisäsen tuntomerkkeihin sopivan, kylmissään olevan nuoren naisen.

Tyttö oli noussut taksin etupenkille, kun mies jutteli auton takana. Pelokas nainen oli sanonut: Mitenköhän minulle käy?

Poliisin mukaan Räisäsellä oli katoamisyönä tämäntyyppiset paidat päällä. Kuva: Poliisi

Kuljettaja rauhoitteli tyttöä ja tarjoutui viemään hänet kotiin. Tyttö ei kieltäytynyt, mutta ulkomaalaistaustaisen miehen tullessa autoon asiasta ei enää keskusteltu. Kuljettaja kertoi vieneensä kaksikon noin kymmenen kilometrin päähän keskustasta Multisillan lähiöön, josta mitään ei ole kuitenkaan löytynyt.

Kolmas tutkintalinja koskee Tampereen keskustan läheistä aluetta. Räisäsen katoamisyönä vuonna 1999 tuli Formula 1 -kisat. Niitä katseltiin myös Tampereen keskustan lähellä Armonkalliossa. Kaksikin eri ihmistä kuuli kovia kiljaisuja ulkoa kello kahden ja kolmen välillä yöllä.

Räisäsen näköinen nainen oli myös nähty tässä lähistöllä Lapintiellä kävelemässä itseään lyhyemmän, 30–50-vuotiaan naisen kanssa. Tämä nainen oli nähty aiemmin kapakoissa, mutta häntä ei ole tavoitettu etsinnöissä.

Lue lisää:

Nuori koripalloilija Raisa Räisänen katosi 20 vuotta sitten – Poliisilla on kolme eri teoriaa, mitä tapahtui: "Uskon, että syyllinen löytyy"

Taas yksi johtolanka katoamassa ilman tulosta: Raisa Räisäsen etsinnöissä järveltä ei ole löytynyt läpimurtoa, etsinnät loppumassa

Uusi silminnäkijä ilmaantui Raisa Räisäsen mystiseen katoamiseen liittyen: Poliisi-tv:stä tuttu toimittaja löysi uuden johtolangan

Tästä järvestä etsittiin viikonloppuna Raisa Räisäsen korua tai kelloa – tai edes jotain vihiä 20 vuotta vanhasta katoamisesta