1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karhu

Harvinainen operaatio loukkaantuneen karhuemon loukuttamiseksi ja auttamiseksi alkaa – katso videolta, miten karhupyydys toimii

Kolmen pienen pennun kanssa Enon Sarvingissa liikkuvalla karhuemolla on pienpetopyydys kiinni käpälässään. Emo yritetään saada loukkuun, jotta takertunut pyydys voitaisiin irrottaa.

Harvinainen operaatio loukkaantuneen karhuemon loukuttamiseksi ja auttamiseksi alkaa – katso videolta, miten karhupyydys toimii
Harvinainen operaatio loukkaantuneen karhuemon loukuttamiseksi ja auttamiseksi alkaa – katso videolta, miten karhupyydys toimii

Pohjois-Karjalassa Enossa alkaa ennennäkemätön operaatio. Metsään viedään Ruotsissa valmistettu loukku, johon loukkaantunut karhu on tarkoitus saada totuttamalla se lihatarjoiluun.

Loukku on iso metallilieriö. Se on umpinainen, jotta karhu ei vahingoita hampaitaan, kuten harjateräksestä valmistetussa häkissä voi käydä. Loukun perälle kiinnitetään syötti. Kun karhu nykäisee syöttiä, ansa laukeaa.

Aiemmin Suomessa on yleensä päädytty lopettamaan pienpetorautoihin kiinni jääneet karhut. Niillä ei ole ollut pentuja seurassaan kuten nyt Enossa liikkuvalla loukkaantuneella karhuemolla.

Jos tai kun karhu saadaan kiinni, sen vammat tutkitaan esimerkiksi tulehdusten varalta. Tuoreiden arvioiden mukaan loukkaantuneesta etujalasta ovat lihakset jo jonkin verran surkastuneet, mutta karhu näyttää silti pystyneen huolehtimaan jälkikasvustaan.

– Karhun ravinnosta 80 prosenttia koostuu keräiltävästä ravinnosta. Vaikka karhu ei pystyisi metsästämään eläimiä ravinnoksi, se voi silti selvitä, sanoo riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm riistakeskuksesta Pohjois-Karjalasta.

Loukku viritetään yöaikaan

Nyholmilla on aiempaa kokemusta häirikkökarhujen pyynnistä ja tutkimuksesta vastaavilla ansoilla Yhdysvalloista ja Kanadasta.

– Isoin riski on kuumuus. Näin lämpimällä säällä metalliloukku lämpiää ja eläin myös, mikä aiheuttaisi sille stressiä. Pyrimme tekemään operaation yöaikaan, kun on viileämpää, jos karhu jonakin yönä tänne sattuisi napsahtamaan.

Edessä voi olla viikkojen odotus. Karhupyydystä ei voi jättää metsään vartioimatta, vaan paikalla pitää olla päivystämässä. Ei ole varmaa, että älykäs ja varovainen eläin menee pyydykseen edes liha-aterian perässä, sillä metsässä on muutakin ravintoa riittämiin.

Jos emokarhu saadaan kiinni, se nukutetaan tökkäämällä sitä kepillä, jonka päässä on nukutusruiske. Sitten se nostetaan häkistä ja sen jalkaan laitetaan turvallisuuden vuoksi panta ja ketju, että se ei pääse yllättämään ihmistä.

Kai-Erik Nyholm on sisustanut karhunpyydyksen sammalella. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Voi käydä niinkin, että pentu kiipeää häkkiin ja laukaisee häkin. Siksi olemme varautuneet siihen, että pystymme avaamaan luukun narulla jonkin matkan päästä. Jos pentu jää loukkuun, emokarhu todennäköisesti kiertää sitä ja käyttäytyy aggressiivisesti, toteaa Nyholm. Lisähaastetta tuo, että samalla seudulla liikkuu myös muita karhuja ja petoeläimiä.

Vastaavaa operaatiota ei tiettävästi ole Suomessa aiemmin yritetty. Jos Enossa karhu saadaan loukkuun, samaa saatetaan kokeilla myös Lieksassa, jossa myös liikkuu pienpetopyydykseen itsensä satuttanut kontio.

– Mielestäni riistahallinnossa voisi jatkossa olla valmius erilaisten villieläinten pyydystämiseen ja nukuttamiseen. Varsinkin Itä-Suomessa olisi hyvä olla tällainen kalusto käyttövalmiina, sanoo Nyholm.

Lue myös:

Kaksi karhua kulkee pienpetopyydys käpälässään Pohjois-Karjalassa, ja nyt ne yritetään pelastaa ennennäkemättömällä operaatiolla