Karhukanta jatkaa kasvuaan – Pohjois-Karjalaan odotetaan jälleen ennätyksellistä määrä kaatolupia

Karhun metsästyskiintiö kasvoi tänä vuonna 73 kappaleella. Yhteensä tänä vuonna on mahdollista kaataa 457 karhua. Pyyntiä suunnataan edelleen Pohjois-Karjalaan.

Viime vuonna Pohjois-Karjalaan jaettiin ennätykselliset 163 poikkeuslupaa. Kuva: Mikko Ahlqvist

Karhun metsästyskiintiö kasvaa jälleen tulevalla metsästyskaudella. Kiintiö on tänä vuonna 73 karhua enemmän kuin viime vuonna, yhteensä 457 karhua, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Pyyntiä suunnataan edelleen Pohjois-Karjalaan. Poikkeuslupien tarkemmasta kohdentamisesta päättää Suomen riistakeskus. Luonnonvarakeskus on arvioinut maakunnan karhukannaksi yli 550 vähintään vuoden ikäistä yksilöä. Koko Suomessa karhuja arvioidaan olevan nyt 2670–2800. Tämä on noin 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Karhukanta on kasvanut vuodesta 2012 saakka, eikä kasvu vielä ole taittunut lisääntyneistä poikkeuslupamääristä huolimatta. Kanta on vahvistunut selvimmin Itä-Suomessa. Karhujahdin koordinaattorina toimiva Matti Törrönen kertoo, että tavoitteena on päästä Pohjois-Karjalassa noin 300 yksilöön.

– Viime vuosina pentuja on tullut enemmän kuin pyyntiä. Tätä olemme lupia hakiessamme tähdentäneet myös Luken ja maa- ja metsätalousministeriön suuntaan, Törrönen toteaa.

Poikkeuslupien tarkemmat kohdennukset selvinnevät tällä viikolla. Viime vuonna maakuntaan jaettiin ennätykselliset 163 poikkeuslupaa. Määrä oli historian suurin, muttei Törrösen mukaan vielä riittävä kannan pienentämiseksi.

Karhujen suuri määrä vaikuttaa Pohjois-Karjalassa alueellisesti muun muassa hirvikantaan. Vasatuotto on ollut viime vuosina lähellä nollaa.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.