1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Järviin päästetyt lemmikkikultakalat kasvavat valtaviksi ja uhkaavat alkuperäislajeja Yhdysvalloissa

Vuonna 2013 Tahoejärvestä jätetyistä verkoista löytyi kultakala, joka oli lähes puolen metrin pituinen ja painoi vajaat kaksi kiloa.

Kultakalalla on haitallisia vaikutuksia alkuperäiselle vesiluonnolle. Kuva: AOP

Yhdysvaltain Minnesotassa viranomaiset vetoavat akvaariokalojen omistajiin, jotta nämä eivät vapauttaisi lemmikkikalojaan järviin, sillä ne uhkaavat tuhota vesistöjen alkuperäislajeja. Kultalaa pidetään yhtenä pahimmista vesistöjen vieraslajeista.

Lähellä Minneapolisia sijaitsevan Burnsvillen kaupunki julkaisi Twitterissä kuvia paikallisesta järvestä ylös nostetuista kultakaloista, jotka ovat valtavan kokoisia.

– Ethän vapauta lemmikkikultakalaasi lammikkoihin tai järviin! Ne kasvavat isommiksi kuin uskot ja heikentävät vesistöjen laatua sotkemalla pohjan sedimentit ja irrottaen kasvit pohjasta juurineen, varoitettiin viestissä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.

Katso sisältö Twitterissä

Viime marraskuussa läheisen Carvein piirikunnan vesistöistä noukittiin peräti 50 000 kultakalaa, kirjoittaa The Guardian. (siirryt toiseen palveluun)

Karpin tavoin kultakala lisääntyy tehokkaasti ja selviää Minnesotan talven yli vähähappisissakin vesistöissä.

Akvaariokalojen päästäminen luonnonvesiin on aiheuttanut ekologista tuhoa aikaisemminkin. Hurrikaani Andrew´n iskiessä vuonna 1982 Floridaan päästivät monet asukkaat akvaarioissa suosittuja siipisimppuja (Pterois miles) Karibianmereen. Ne ovat sittemmin hävittäneet kymmeniä Karibianmeren alkuperäislajeja.

Vuonna 2013 Tahoejärvestä jätetyistä verkoista löytyi kultakala, joka oli lähes puolen metrin pituinen ja painoi vajaat kaksi kiloa.

Tutkijoiden mukaan kultakaloja ja niiden aiheuttamia tuhoja luonnon vesistöissä pitäisi tutkia tarkemmin.

Kultakalojen päästämisestä vesistöihin on varoitettu Minnesotan lisäksi Virginiassa ja Washingtonin osavaltiossa, mutta myös Kanadassa ja Australiassa.

Austalialainen tutkimusryhmä havaitsi vuonna 2016, että kultakala voi vaeltaa jopa satoja kilometrejä lisääntymisaikanaan.

Lue myös:

Hylätyt kultakalat riesana Australiassa – Kasvavat jalkapallon kokoisiksi ja vaeltavat pitkin vesistöjä