Hyppää sisältöön

Tytti Yli-Viikari esiintyi julkisuudessa ensimmäistä kertaa potkujensa jälkeen – kommentoi keskustelua ympärillään: “En koe, että edes faktat olisi esitetty oikein”

Valtiontalouden tarkastusviraston entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari oli ensimmäistä kertaa julkisuudessa sen jälkeen, kun eduskunta irtisanoi hänet yksimielisesti kesäkuun lopussa.

Tytti Yli-Viikari osallistui tänään Suomi Areenan Tekirin keskustelutilaisuuteen. Keskustelutilaisuudessa pohdittiin, kuka antaa viimeisen tuomion vuoden 2021 Suomessa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helteiseen Suomi-areenan keskusteluun osallistunut VTV:n entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari ei pukahtanut tilaisuudessa sanallakaan jatkosuunnitelmistaan. Yli-Viikari osallistui MTV:n Suomi-areenan keskustelutilaisuuteen, jossa käsiteltiin sitä, kuka Suomessa antaa viimeisen tuomion vuonna 2021 - toimittaja, tuomari vai jumala.

Puolen vuoden sisään mediassa paljon esillä olleeseen virkarikosepäilyihin ja muihin syytöksiin hän otti keskustelussa sivuten kantaa, nostaen esiin muun muassa tilanteeseen sopivan vertauksen Shakespearesta.

– Olisi pitänyt ymmärtää jo tammi-helmikuussa, että iso pyörä pyörii mäkeä alaspäin. Shakespearen Kuningas Learissa narri toteaa, että ei pidä jäädä pyörän runtelemaksi. On hirveän vaikeaa nähdä ja uskoa, että tämä voi olla totta.

Yli-Viikari ei kuitenkaan alistunut syytöksille ja meneillään olevaan tilanteeseen, vaikka nostikin esiin vertauksen eteenpäin alamäkeen pyörivästä pyörästä. Keskustelussa puitiin myös hetki julkista keskustelua, mikä sikisi kevään aikana mediassa ja tavallisten ihmisten keskuudessa.

– En koe, että asioita on esitetty suhteuttaen ja kohtuullistaen, tai edes faktat olisi esitetty oikein. Kun kaikki tämä alkoi, koetimme saada oikaisuja läpi ja kertoa VTV:n näkemystä asiaan, mutta joka päivä tuli uusia juttuja. Edelleen tartun pyöräsymboliikkaan, oli aika vaikea pysyä itseä kaiken perässä.

Yli-Viikarin irtisanomisen taustalla oli KRP:n tutkinta

Eduskunta päätti Yli-Viikarin irtisanomisesta kesäkuun lopussa. Hänet hyllytettiin pääjohtajan tehtävistään jo huhtikuussa, kun julkisuuteen tuli sotku Yli-Viikarin lentopisteistä sekä VTV:n virkamiehen kanssa tehtyyn sopimukseen, jossa virkamiehelle maksettiin palkkaa kahden vuoden ajalta ilman työvelvoitetta. KRP:n esitutkinta sekä lentopisteiden väärinkäytöstä että virkamiehen palkkaamisesta on yhä kesken.

Irtisanomista esitti eduskunnan kansliatoimikunta, joka katsoi että Yli-Viikari oli omalla toiminnallaan merkittävästi heikentänyt luottamusta VTV:n oman taloudenhoidon asianmukaisuuteen sekä sisäisen valvonnan toimivuuteen ja vahingoittanut viraston julkikuvaa, eikä sen vuoksi voinut jatkaa enää tehtävässään.

Lue myös: