1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

"Ei tämä aivan normaalia ole", toteaa kylmempiin kesiin tottunut – kysyimme ihmisiltä, saako helle miettimään ilmaston tilannetta

Tukala helle on ollut uusi kokemus suomalaisille. Kysyimme kesän viettäjiltä, huolestuttaako heitä jatkuva helle ja sen takana vaikuttava ilmastonmuutos.

Saako jatkuva helle miettimään ilmastonmuutosta? 5 suomalaista vastaa
Saako jatkuva helle miettimään ilmastonmuutosta? 5 suomalaista vastaa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ovatko helteet osa ilmastonmuutosta? Kysyimme asiaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantaselta. Toimittajana Jani Aarnio.

Tavattoman helteinen kesä jatkuu, ja tänään syntyi uusi helleputkiennätys Kouvolassa. Näin pitkää helleputkea ei ole ollut yhdellä mittausasemalla vuoden 1961 jälkeen.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, että touko- ja kesäkuussa myös lämpöennätysten rajat olivat lähellä: molempien kuukausien keskiarvo jäi vain 0,2 asteen päähän ennätyksestä.

– Tämä kesä on ainutlaatuinen, helteet vain jatkuvat ja jatkuvat.

Jatkuvasta kuumuudesta ja metsäpalovaroituksista huolimatta Kotakorven mielestä äärimmäisissä sääilmiöissä on myös hyötynsä: ne herättelevät ihmisiä miettimään ilmastonmuutosta.

– Tällaisen poikkeuksellisen helleputken jälkeen ihmiset muistavat, millaista erilainen sää oikeasti oli. Se herättää hyvällä tavalla miettimään ilmastonmuutosta.

  • Katso jutun pääkuvan videosta, millaisia ajatuksia helle ja ilmastonmuutos herättävät oululaisissa.

Se, liittyykö lämmin kesä ilmastonmuutokseen, on Kotakorven mielestä monimutkaista. Kesien lämpötila on noussut Suomessa 1,5 astetta, mutta tämän kesän helteissä kyse ei ole äkkinäisestä ilmaston muuttumisesta.

– Se, että nyt on lämmin, ei tarkoita, että kesät ovat jatkossa tällaisia. Yksittäinen helleputki on eri asia kuin ilmastonmuutos, vaikka ne kovasti tuntuvatkin näinä päivinä kulkevan käsi kädessä.

Teoriassa jo ensi kesä voi olla viileämpi. Kotakorpi pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että tämä kesän helle-ennätykset rikkoutuvat vielä tulevaisuudessa, eikä tämänkään kesän helleputkea olisi syntynyt ilman ilmastonmuutosta.

Meteorologin mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa äärimmäisten ja paikallaan pysyvien säätyyppien yleistymiseen. Tämä tarkoittaa, että nykyisen hellejakson kaltaisesti jatkossa nähdään enemmän pitkiä viileitä sadekausia ja muita muuttumattomia säitä.

Lue myös: Helle koettelee niin viljelijää kuin vanhustakin – jos kasvihuonekaasupäästöt pysyvät samoina seuraavat 50 vuotta, Suomessakin voidaan kokea 40 asteen helteitä

Lämpötilan noustessa myös talvet jatkavat Suomessa lauhtumistaan ja kesät kuumenemistaan. Silti Kotakorvella on lohdullista sanottavaa helteestä kärsiville.

– Ilmasto ei muutu niin nopeasti, että tämä olisi uusi normaali. Muut kesät ovat lähempänä keskiarvoa ja tämä kesä pysyy toivottavasti pitkään ennätyksellisenä.

Oletko sinä miettinyt ilmastonmuutosta helteen jatkuessa? Voit keskustella aiheesta torstaihin 15. heinäkuuta kello 23:een asti.