Hyppää sisältöön

Näin helleaalto käristää Yhdysvaltojen länsiosia – lämpöennätykset murskautuvat, metsä roihuaa ja ihmisiä kehotetaan pysyttelemään sisällä

Pitkään jatkuneet helteet ovat tehneet metsistä herkkiä syttymään. Laajoja maastopaloja sammutetaan parhaillaan 12 osavaltiossa. Lähipäivinä lämpötilojen odotetaan laskevan ja sateiden helpottavan kuivuutta.

Metsäpalo Kaliforniassa.

Kun aurinko nousi sunnuntaina Kalifornian kuolemanlaaksossa, aamun lämpötilaksi mitattiin 42,1 celsiusastetta. Myöhemmin iltapäivällä elohopea oli paisunut suurimmilleen ja mittari näytti 53,7 celsiusastetta.

Näiden lukujen keskiarvo on 47,8 astetta. Se on korkein koskaan maapallolla mitattu päivän keskilämpötila, raportoi amerikkalainen sanomalehti Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

Lämpöennätyksiä rikotaan, koska Yhdysvaltojen länsiosia paahtaa parhaillaan poikkeuksellisen kova ja pitkään jatkunut helleaalto. Kuuminta on Kalifornia Keskuslaaksossa, Etelä-Nevadassa ja Oregonissa.

Kuolemanlaakson kansallispuistossa turisti voi kuvauttaa itsensä ennätyslukemissa. Kuva: Patrick T. Fallon / AFP

Kuivuus on tehnyt metsistä herkkiä syttymään ja Yhdysvalloissa riehuu tällä hetkellä noin 60 suurta metsäpaloa 12 eri osavaltiossa. Oregonin lounaisosissa leviävä palo oli maanantaihin mennessä polttanut 619 neliökilometriä eli hieman Tamperetta suuremman alueen.

Metsäpaloa yritettiin saada hallintaan maanantaina helikopterien avulla Kalifornian Doylessa. Kuva: Neal Waters / AOP

Kuivuus ja kuumuus ovat koetelleet paikallisten asukkaiden lisäksi myös eläimiä. Kuivuvat järvet ja jokiuomat ovat Kaliforniassa tuttu näky. Arizonan ja Nevadan rajalla sijaitsevalla kuuluisalla Hooverin padolla vesi on laskenut historiallisen alas, uutistoimisto Reuters raportoi.

Folsom-järvellä Kaliforniassa veden pinta on laskenut huomattavasti pitkään jatkuneen helteen myötä. Paljastunut järvenpohja houkuttelee uteliaita. Kuva: John G. Mabanglo / AOP

Turistit pitävät lämmöstä, mutta paahtava kuumuus on monelle liikaa. Kaliforniassa sijaitsevassa Joshua Treen kansallispuistossa puistovartijat muistuttavat turisteja juomisen ja varjossa pysymisen tärkeydestä. Kuolemanlaaksossa matkailijoita varoitetaan kyltein äärimmäisestä kuumuudesta.

Stop-kyltti varoittaa vierailijoita kuumuudesta Kalifornian Kuolemanlaaksossa. Kuva: Patrick T. Fallon / AFP

Helteen ennustetaan helpottavan kuluvan viikon keskivaiheilla, kun lämpötiloja nostattanut korkeapaine heikentyy. Samalla myös Arizonaan, New Mexicoon ja Nevadaan saadaan sadekuuroja.

Lue lisää:

Pohjois-Amerikkaa piinaa ennennäkemätön kuumuus, Kanadassa mitattiin 46,6 celsiusta – ihmisiä varoitetaan hengenvaarallisesta helteestä