Hyppää sisältöön

Porojen ja peurojen risteytyminen halutaan estää Pohjois-Pohjanmaalla – asukkaille kysely peura-aidan hyödyistä ja haitoista

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina levittäytyneet Oulujärven länsipuolelta kohti pohjoista, poronhoitoalueen rajalle.

Metsäpeuran perimää suojellaan estämällä sen risteytyminen poron kanssa. Kuva: Mikko Rautiainen/Metsähallitus

Pohjois-Pohjanmaalle kaavaillaan peura-aitaa, jolla olisi tarkoitus estää metsäpeuran risteytyminen poron kanssa.

Metsähallituksen Eräpalveluilla on parhaillaan menossa poronhoitoalueen etelärajan asukkaille kysely, jossa selvitetään mahdollisen aidan rakentamisen hyötyjä ja haittoja. Kyse on esiselvityksestä, jossa otetaan huomioon kaavaillun aidan ekologiset ja sosiaaliset vaikutukset.

Aidan rakentamisesta päättää maa- ja metsätalousministeriö esiselvityksen pohjalta ensi vuonna.

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina levittäytyneet Oulujärven länsipuolelta kohti pohjoista, poronhoitoalueen rajalle.

Metsähallituksen suunnittelijan Laura Puikkosen mukaan metsäpeuran perimää on tarpeen suojella, sillä poro ja metsäpeura pystyvät lisääntymään keskenään ja saamaan lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä.

– Metsäpeuran kannanhoitosuunnitelmaan Suomessa kuuluu metsäpeuran perimän suojelu ja siten näiden risteytymien ehkäisy, hän lisää.

Verkkokysely peura-aidan vaikutuksista on suunnattu lähinnä Utajärven, Vaalan, Muhoksen, Puolangan ja Oulun Ylikiimingin asukkaille. Myös muita näillä alueella paljon liikkuvia rohkaistaan vastaamaan kyselyyn.

– Kysely on tärkeä osa tätä esiselvitystä. Haluamme kysyä paikallisista näkemyksiä tähän asiaan, erityisesti sitä, miten mahdollinen aita vaikuttaisi paikallisten elinkeinoihin ja arkielämään, esiselvitystä koordinoiva Puikkonen sanoo.

Vastausaikaa on torstaihin 15. heinäkuuta saakka.

Metsäpeura on vain Suomessa ja Venäjän Karjalassa tavattava peuran villi alalaji. Yli puolet maailman noin 5 000 metsäpeurasta elää Suomenselän ja Kainuun alueella.

Peura-aita on käytössä toistaiseksi vain Kainuussa, Kuhmon ja Suomussalmen kuntien rajalla poronhoitoalueen etelärajalla. Aita on ollut siellä 1990-luvun puolivälistä lähtien, ja Puikkosen mukaan kokemukset siitä ovat olleet pääosin myönteisiä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.