1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Tunnettu seksuaalirikollinen on tuomittu mielentilatutkimukseen – uhreiksi joutui 13–17-vuotiaita poikia eri puolilta Suomea

1970-luvulla syntynyt mies tuomittiin tänään mielentilatutkimukseen. Oikeus päätti pitää hänet edelleen vangittuna.

Helsingin käräjäoikeus Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kaksi kertaa aiemmin vankeuteen tuomittu seksuaalirikollinen tuomittiin tänään mielentilatutkimukseen. Helsingin käräjäoikeus päätti pitää hänet edelleen vangittuna.

Syyttäjä on vaatinut rangaistusta muun muassa törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta. Käräjäoikeuden mukaan syytetty on menetellyt syytteissä kuvatulla tavalla lähes 60 syytekohdassa.

Rikossarjan uhriksi joutui 13–17-vuotiaita poikia eri puolilta Suomea. Helsingin poliisi on aiemmin kertonut, että mies tutustui poikiin lähinnä sosiaalisessa mediassa ja käytti kymmeniä tekaistuja henkilöllisyyksiä.

Mielentilatutkimuksessa on annettava lausunto siitä, että onko miestä pidettävä erittäin vaarallisena toisen hengelle, terveydelle tai vapaudelle.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2018–2020. Syytetty oli oletettavasti poistumisluvalla, koevapaudessa tai ehdonalaisessa vapaudessa syyllistyessään nyt poliisin tutkinnassa oleviin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin.

– Rikoksesta epäillyn epäillään tehneen ensimmäiset rikokset jo vankeusaikana, kertoi aiemmin rikoskomisario Jutta Antikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Syytetty on ollut tutkintavankeudessa viime kesästä lähtien. Oikeus määräsi välituomiossaan, että hänet on pidettävä edelleen vangittuna.

Syytetty on aiemmin saanut kaksi vankeustuomiota samankaltaisista rikoksista.

Aikaisempi tuomio 63 eri seksuaalirikoksesta

Edellisen kerran Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen 10 vuoden vankeuteen vuonna 2014 raiskauksesta, useasta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä useasta seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta tai sen yrityksestä. Seksuaalirikostapauksessa miehellä oli 40 uhria, jotka olivat iältään 13–17-vuotiaita. Rikokset tapahtuivat vuosina 2009-2012.

Kaiken kaikkiaan käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen 63 eri seksuaalirikokseen. Hovioikeus piti tuomion muuten ennallaan, mutta muutti yhden lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksen rikoksen törkeäksi muodoksi.

Silloin tuomiosta vähennettiin miehen tuomiota edeltänyt vapaudenmenetysaika, mutta tuomiota olisi ollut vielä jäljellä syksyyn 2022 saakka.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli matkustanut Helsingistä jopa Lappiin saakka tapaamaan uhrejaan tai hän oli maksanut lasten ja nuorten matkoja luokseen tavoitteenaan sukupuolinen kanssakäyminen uhrien kanssa. Hän oli kosketellut uhreja intiimialueilta asunnoissaan, hotelleissa ja metsässä sekä ollut heidän kanssaan yhdynnässä.

Mies oli houkutellut uhreja seksuaaliseen kanssakäymiseen kanssaan lupaamalla rahaa ja lahjoja. Osa uhreista oli ollut miehen kanssa tekemisissä vuosien ajan, osa muutamia päiviä. Uhrit olivat kokeneet tapahtumien jälkeen voimakasta ahdistusta, masennusta, unettomuutta ja keskittymiskyvyn puutetta.

Käräjäoikeuden syyttäjä vaati miehelle 13 vuoden enimmäisrangaistusta.

Ensimmäinen tuomio 15 vuotta sitten

Ensimmäisen tuomionsa mies sai vuonna 2006 Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi miehen vankeuteen kolmeksi ja puoleksi vuodeksi useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Mies valitti hovioikeuteen, mutta hovioikeus piti Helsingin käräjäoikeuden antaman tuomion ennallaan.

Mies oli tuolloin syyllistynyt 27:een alaikäisiin kohdistuvaan seksuaalirikokseen, kuten lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai sen yritykseen ja seksuaalipalvelujen ostamiseen alaikäiseltä henkilöltä. Uhrien lukumäärä ei osittain salatusta tuomiosta ilmene.

Rikokset olivat tapahtuneet vuosina 2003–2006. Mies asui tuolloin Vantaalla.

Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen huhtikuussa 2008, ja aloitti uusien alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten tekemisen jälleen maaliskuussa 2009.

Miehen toimintamalli on ollut kaikilla kerroilla samankaltainen. Hän on etsinyt internetin avulla nuoria poikia sukupuoliseen kanssakäymiseen kanssaan johdonmukaisesti, suunnitelmallisesti ja jatkuvasti.

Lisää aiheesta:

Seksuaalirikollista epäillään jälleen lapsiin sekaantumisesta – 46-vuotiaalla miehellä taustallaan kaksi vankilatuomiota ja yli 60 uhria