1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköverkot

Kuormittuvan sähköverkon käyttöä voidaan tehostaa – LUT-yliopiston tutkimuksessa löydetty lupaavia kehitysideoita

Sähkön kulutuksen kasvaessa voimakkaasti myös sähköverkon kuorma kasvaa, jolloin toimintavarmuutta on parannettava.

Sähköä käytetään ja tarvitaan jatkuvasti enemmän, jolloin sähköverkko kaipaa uudistusta. Kuvituskuva. Kuva: YLE / Päivi Leppänen

Sähkön kasvava kysyntä ja kulutus asettavat sähkönjakelulle entistä suurempia vaatimuksia, kerrotaan LUT-yliopiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi jatkuvasti yleistyvien sähköautojen samanaikainen lataus saattaa johtaa sähköverkon ylikuormittumiseen ja heikentää sähkön laatua.

LUT-yliopiston tutkimushankkeessa on löydetty joustotoimenpiteitä, joilla sähköverkon käyttöä voidaan kehittää tehokkaammaksi. Hankkeessa on tutkittu muun muassa asiakkaiden kulutusjoustoa sekä sähköverkkotoimijoiden teknisten säätöresurssien hyödyntämistä.

Yliopiston Joustava ja toimintavarma sähkönjakeluverkko -tutkimushankkeen tulosten mukaan näin voitaisiin alentaa sähköverkkotoiminnan kustannuksia ja myös asiakkaiden verkkopalvelumaksuja.

Muutokset sähköenergian käytössä ilmenevät esimerkiksi sähkön kysynnän kasautumisena yksittäisille tunneille, jolloin muun muassa sähkönjakelun laitteistojen kestävyys on koetuksella.

Suomen leveysasteilla sähköverkko kuormittuu eniten yleensä talvella. Tällöin kiinteistöjen sähkölämmitysten ohjaaminen on yksi varteenotettava vaihtoehto kulutusjoustoksi.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.