Hyppää sisältöön

Uusi helleputkiennätys syntyi Kouvolassa – sääkartoilla näkyy kuitenkin jo muutos

Kouvolan Anjalassa elohopea nousi 27. päivää peräkkäin yli 25 asteen. Helle jatkuu vielä loppuviikon, mutta ensi viikolla viilenee.

Äiti Annastiina (oik.), lapset Emma (kesk.) ja Roope Rokka (vas.) Haminasta, ovat tulleet Kouvolaan Tykkimäen Aquaparkkiin nauttimaan hellepäivästä. Helteistä selviytyy käymällä uimassa, syömällä jäätelöä ja juomalla kylmää juomista. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Perättäisten hellepäivien Suomen ennätys samalla mittausasemalla on nyt 27.

Kouvolan Anjalassa helleraja rikkoutui varhain aamulla 27. päivää peräkkäin. Anjalassa mitattiin aamulla 28,8 astetta.

Helleraja on 25 astetta.

Näin pitkää helleputkea ei ole ollut yhdellä mittausasemalla vuoden 1961 jälkeen, josta lähtien tilastotiedot ovat sähköisessä arkistossa.

Ennätys näyttäisi kohenevan vielä ainakin muutamalla päivällä.

Ehkä 30 perättäisen hellepäivän rajakin rikkoutuu, sanoo meteorologi Matti Huutonen.

– Näyttäisi, että Kouvolan Anjalassa helleraja ylittyy ainakin sunnuntaihin asti.

Kaikkien aikojen lämpöennätys säilynee

Hienoa, lisää vaan lämmintä tuumaa Jukka Vaija Voikkaalta. Hänen puolestaan helleputki voisi jatkua vaikka heinäkuun loppuun asti. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Myös tämän kesän lämpöennätys, 33,6 astetta, on vaarassa.

– Ehkä ei vielä tänään, mutta huomenna kolkutellaan 33-34 asteen lukemia, Huutonen kertoo.

Kaikkien aikojen lämpöennätykseen on kuitenkin vielä matkaa: vuonna 2010 Liperissä mitattiin 37,2 astetta.

– Se oli huikea kesä. Helteen jälkeen tuli rajuja ukkosia, syöksyvirtauksia ja trombeja.

Edellinen helleputkiennätys oli vuodelta 2014. Silloin 26 perättäistä hellepäivää mitattiin kolmessa paikassa: Helsingissä, Kouvolassa ja Hattulassa.

Tuolloin hellejakso osui heinä-elokuuhun. Tänä vuonna helteet alkoivat jo kesäkuun alkupuolella

– Tässä on selvä ero aiempaan. Tilastollisesti yleisintä on se, että helleputki osuu heinä-elokuulle. Nyt ollaan selvästi aikaisessa, Huutonen sanoo.

Kesäkuussa helleraja rikkoutui jossain päin Suomea 25 päivänä. Kouvolan Anjalassakin hellepäiviä on ollut enemmän kuin 27, mutta niiden väliin on osunut muutama hieman viileämpi päivä.

Suomen poikkeuksellinen lämpöaalto johtuu Venäjälle jämähtäneestä sulkukorkeapaineesta. Sellainen ei sinänsä ole harvinaista, mutta tänä kesänä sulkukorkeapaine on ollut normaalia sitkeämpi.

– Samalla tuulen suunta on ollut suotuisa lämpimille ilmamassoille. Sulkukorkeapaine on nyt myös normaalia aikaisemmassa, Matti Huutonen selittää.

Vastaavasti Länsi-Euroopassa on ollut viileä kesä. Moni ehkä kiinnitti huomiota Lontoossa EM-jalkapallofinaalin aikana lämpimästi pukeutuneisiin ihmisiin.

Jesse Liimatainen Kuusankoskelta ulkoiluttaa koiriaan Leoa ja Hugoa Kouvolan Kuusankosken keskustassa. Pahimmat helteet, yli 30 astetta, jo riittäisi. Tykkään kyllä lämpimästä, mutta tämä on jo vähän liikaa. Koirat uupuvat pidemmillä lenkeillä, joten lenkkejä on lyhennetty ja käyty useammin. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ensi viikolla parikymmentä astetta

Muutosta suursäätilaan näyttäisi vihdoin olevan luvassa.

– Kuuminta on huomenna. Sen jälkeen kuumin ilmamassa työntyy Venäjälle. Samalla Brittein saarille on muodostumassa korkeapaine.

Suomen osalta se tarkoittaa sitä, että tuulen suunnat muuttuvat länsi- ja luoteistuuliksi, eivätkä ne ole yhtä otollisia kaikista kuumimmille ilmamassoille.

Muutos ajoittuu ensi viikon alkuun.

– Silloin ennusteissa ei ole enää 30 asteen lukemia, vaan ollaan lähempänä 20 astetta, Matti Huutonen ennakoi.

Lue lisää:

Suomen helleputki voi rikkoa pian ennätyksen, eikä loppua näy