1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Haitallinen vieraslaji kiehkuravesirutto kasvaa nyt Suomessa kolmessa järvessä – voi levitä vaikka uimapuvun mukana

Pari viikkoa sitten Paimion Ankkalammesta löytyi kiehkuravesiruttoa. Nyt samaa vieraslajia on löydetty kahdesta muustakin varsinaissuomalaisesta järvestä.

Kiehkuravesiruttoa on nyt Suomen luonnonvesissä
Kiehkuravesiruttoa on nyt Suomen luonnonvesissä

Haitallinen vieraslaji kiehkuravesirutto on levittäytynyt Suomeen. Sitä kasvaa nyt kolmessa varsinaissuomalaisessa järvessä.

Ensimmäisen kerran kiehkuravesiruttoa löytyi luonnonvesistä ja Paimion Ankkalammesta kaksi viikkoa sitten. Nyt samaista kasvia on havaittu muutamassa muussakin Varsinais-Suomen järvessä.

Parin jalkapallokentän kokoinen Ankkalampi on allas, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Paimion keskustasta. Se on varsinkin tämän kesän ennätyshelteiden takia erittäin suosittu virkistäytymispaikka, jossa viihtyvät varsinkin lapsiperheet.

Sukeltaja Rami Laaksonen Aava Luontoselvitys Oy:stä esittelee sukelluksen tuloksia. Kiehkuravesiruttoa löytyy monin paikoin Ankkalammesta. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Prosentin verran alaa vallattu

Tiistaina sukeltaja Rami Laaksonen Aava Luontoselvitys Oy:stä hyppäsi Ankkalampeen valokuvaamaan sen rantoja ja pohjaa.

– Tehtiin 18 sukelluspistettä ja käytiin tutkimassa peittävyys alueella. Noin yksi prosentti lammen pinta-alasta on täynnä kiehkuravesiruttoa, sanoo aluekoordinaattori Tapio van Ooik Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Tilanne ei ole hälyttävä, mutta näillä keleillä on hyvinkin mahdollista, että kiehkuravesirutto jatkaa leviämistään Ankkalammessa.

Kiehkurasta ei ole haittaa uimareille

Paimion kiehkuravesirutosta on tullut paljon kysymyksia muun muassa Paimion kaupungille. Tapio van Ooik vakuuttaa, ettei kasvustosta ole haittaa uimareille ja kasviin voi esimerkiksi ihan reilusti koskea.

Veden kuntoon sillä on vaikutusta, mikäli se lähtee leviämään. Veden pH todennäköisesti laskee ja veden tila voi heikentyä muutenkin.

Kiehkuravesiruttoa löytyy Ankkalammen pohjasta ja myös pinnalta. Prosentin verran lammesta on täynnä tätä kasvia. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Kiehkuravesiruton ilmestymisen syistä ei ole varmaa tietoa. Tällä hetkellä pidetään todennäköisenä, että joku on saattanut tyhjentää akvaarionsa kasveineen lampeen tai sitten linnut ovat voineen kuljettaa sitä Paimioon.

Aluekoordinaattori Tapio van Ooik toivoo uimareilta tarkkaavaisuutta, ettei kiehkuravesiruttoa pääsisi esimerkiksi uimahousujen mukana kulkeutumaan muihin vesistöihin.

Mikäli joku havaitsee kiehkuravesiruttoa muissa vesistöissä, siitä on hyvä ilmoittaa vieraslajit.fi-sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Ankkalampi on niin pieni, että se olisi mahdollista väliaikaisesti tyhjentää. Myös muita kiehkuravesiruton torjuntakeinoja pohditaan. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Pitäisikö lampi pumpata tyhjäksi?

Varsinais-Suomen Ely-keskus pitää lähiaikoina kokouksen, jossa kiehkuravesiruton tilannetta pohditaan ja torjuntatoimia viritellään.

Ankkalammen kiehkuravesiruttokasvustosta osa oli jo irronnut ja jäänyt kellumaan veteen. Kasvi voi lisääntyä myös tästä irronneesta kasvinosasta.

Jos kasvustoa yrittää nuotata, pienemmät irronneet kasvinosat voivat karata verkon silmästä ja jatkaa lisääntymistä lammessa.

Tapio van Ooikin mukaan asiassa on paljon pohdittu mikä olisi tehokkain torjuntakeino.

– Sellaistakin vaihtoehtoa on mietitty, että pystyttäisiinkö joksikin aikaa kuivattamaan järvi, Tapio van Ooik sanoo.

Ankkalampi on varsinainen paratiisi paimiolaisille lapsiperheille hellepäivinä. Kiehkuravesirutosta ei ole vaaraa uimareille. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 15.7. kello 23.