1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ensiapu

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä Hämeenlinnassa on joutunut ajoittain odottamaan tunteja

Ruuhkat päivystyksessä ovat johtuneet suurista asiakasmääristä, helteestä, koronan vaatimista turvatoimista, henkilökunnan kesälomakaudesta sekä tavallista hankalammista tapauksista.

Hämeenlinnassa on ollut tänä kesänä ruuhkaa keskussairaalan päivystyksessä. Kuvassa lääkärit hoitavat päivystyksen potilasta syyskuussa 2019. Tuolloin esimerkiksi koronasta ei ollut tietoakaan. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Odotusajat Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystyksessä Hämeenlinnassa ovat voineet venyä pahimmillaan tunneiksi. Päivystys on ajoittain ruuhkautunut suuren asiakasmäärän takia.

Ruuhkiin vaikuttavat osaltaan koronan vaatimat turvatoimet, mutta myös henkilökunnan kesälomakausi. Lisäksi ruuhkaa ovat lisänneet tavallista hankalammat tapaukset, kuten kyynpuremat, elvytykset, kolarit sekä erilaiset tapaturmapotilaat. Helle on puolestaan tuonut päivystykseen vanhuspotilaita.

– Meillä on nyt todella paljon hommia ja jos ja kun päivystykseen on tultava, kannattaa varautua normaalia pidempiin jonotusaikoihin. Viime kesään verrattuna viimeisen puolentoista kuukauden aikana on ollut reilusti enemmän potilaita, kertoo päivystyksen osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava keskussairaalan tiedotteessa.

Tänä kesänä kiireellisimpinä aikoina päivystyksessä on hoidettu yli 150 potilasta vuorokaudessa, kun päivystyksen kapasiteetin on arvioitu olevan noin 170 potilasta.

Viime vuonna kesäkuun alusta heinäkuun puoliväliin ajoittuvalla ajanjaksolla päivystyksen keskiarvo oli noin 120 potilasta vuorokaudessa. Vain kerran ylittyi 150 potilaan määrä. Tänä vuonna vastaavalla ajanjaksolla luku on ylitetty jo yhdeksän kertaa.

Päivystyksessä toimitaan aina hoidontarpeen ja kiireellisyyden arvion mukaisesti, keskussairaalan tiedotteessa vakuutetaan.

– Toivomme kärsivällisyyttä päivystykseen tultaessa. Pienten tapaturmien ja vaivojen suhteen kannattaa miettiä, josko asian voisi hoitaa seuraavana päivänä omalla terveysasemalla tai puhelinohjeiden avulla ilman käyntiä, Rautava sanoo.