1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talkoot

Asukkaat pääsivät vihdoin viisi vuotta tyhjillään olleen tonttirumiluksen kimppuun – Lahden kaupunki antoi periksi sinnikkäille kaupunkilaisille

Lahden Metsäkankaan asukkaat olivat sitkeitä, vaikka kaupunki ensin torppasi asukkaiden toiveet. Toisella yrittämällä asukkaat saivat luvan siivota tyhjä tontti väliaikaisesti hyötykäyttöön ja ehostaa talkoilla kaikkien oleskelualueeksi.

Metsäkankaan asukkaat pääsevät kunnostamaan alueensa tyhjän tontin oleskelukeitaaksi
Metsäkankaan asukkaat pääsevät kunnostamaan alueensa tyhjän tontin oleskelukeitaaksi

Harjat ja lapiot heiluvat, roskasäkit täyttyvät ja katkottuja puunrunkoja kasataan kumoon kellahtaneen juurakon takana, kun Metsäkankaan kerrostaloalueen keskellä sijaitsevalla tyhjällä tontilla pidetään siivoustalkoita.

Osa aidatusta alueesta on asfaltoitu, osa tasaista hiekkakenttää. Tonttia rajaa metsäkaistale.

– Kaupunki purki tältä paikalta päiväkodin viitisen vuotta sitten, kertoo lapsuus- ja nuoruusmaisemiinsa aikuisiällä palannut Efe Altingediz.

Altingediz ja muut alueen asukkaat ovat seuranneet murheissaan tontin rämettymistä ja rumentumista.

Kaupunki purki tontilta päiväkodin viitisen vuotta sitten. Merkkejä takavuosilta näkyy vielä asfaltissa. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Pari vuotta sitten Altingediz päätti tehdä asialle jotakin ja kysyi kaupungilta lupaa tontin kunnostamiseen.

– Silloin oli viesti se, ettei nyt heltiä mitään lupia, kun on kaikennäköiset neuvottelut ja pohdinnat kesken siitä, että mitä tontille tapahtuu.

Kun yli vuoteen ei tapahtunut mitään, hän kysyi asiaa uudestaan. Lupa heltisi yllättävän nopeasti.

Altingediz uskoo, että syynä on yleinen asennemuutos ja uudenlainen, kuntalaisia aktivoimaan pyrkivä kulttuuri.

– Uskon, että ainakin osasyy lienee se, että kaupunki on alkanut antaa asukkaille enemmän ohjaksia omiin käsiin. On alettu osallistaa kaupunkilaisia ja muuta vastaavaa.

Siivoustalkoisiin kokoonnuttiin joukolla, vaikka päivä oli helteinen ja ajankohta keskellä lomakautta. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

Suunnitelmissa pelipaikkoja ja viihtyisää oleskelutilaa

Siivoustalkoiden jälkeen alkaa "luomistyö". Efe Altingedizin mukaan ensi vaiheessa tontilta etsitään kävelypolulle hyvä paikka ja aloitellaan mölkky- ja petankkipaikkojen tekemistä.

– Tavoitteena on, että tästä tulee viihtyisä pelipaikka ja ulkoilmaolohuone kaikille. Kokoonnumme kerran viikossa ja etenemme pikkuhiljaa.

Siivoustalkoisiin osallistunut Paula Karimäki iloitsee, että aluetta päästään vihdoin ehostamaan. Tontilla on ollut vaarallista liikkua.

– Kuljen tästä ohi päivittäin, kun ulkoilutan koiraani. Aidatulla alueella olisi mukava heitellä palloa koiralle, mutta eihän tänne ole voinut tulla, kun maassa on lasinsiruja ja nauloja.

Karimäki haaveilee, että tontilla voisi jatkossa leikkiä perinteisiä pihapelejä lastenlasten kanssa.

Efe Altingediz tutkii siivoustalkoiden "saalista". Puskoiden kätköistä löytyi muun muassa liikennemerkki. Kuva: Tuija Veirto/ Yle

– Ei sen mitään ihmellisempää tarvitse olla kuin että istuskellaan ja juodaan päiväkahvit yhdessä.

Pysyviä rakennelmia ei tontille voi tehdä. Jos kaupunki päättää rakentaa tontille jotakin, asukkaiden on tyhjennettävä alue kuukauden sisällä, muuten maksettavaksi lankeaa tuhti sakko.

– Niin kauan nautitaan ja yritetään tehdä täällä jotakin, kun se on mahdollista, Paula Karimäki toteaa.