Hyppää sisältöön

Merten valtateillä on nyt vilkasta – venepoliisilla apuna 20 vesijettiä, merivartiosto huolissaan vuokraveneilijöiden taidoista

Vesillä on nyt vilkasta, kun lomakausi on parhaimmillaan. Korona on kasvattanut vuokraveneilyn suosiota ja liikkeellä on myös kokemattomia, jotka ovat jo joutuneet vakaviin onnettomuuksiin varsinkin Suomenlahdella.

Turun venepoliisi tyytyväinen vesijettiinsä
Turun venepoliisi tyytyväinen vesijettiinsä

Venepoliisista on tullut tavallista ketterämpi liikkuja kesäksi 2021 Turun venepoliisin toiminta-alueella. Käytössä on nyt pitkään toiveissa ollut vesijetti, jolla poliisi saa ajettua kiinni esimerkiksi muutkin jettikuskit. Koko maassa poliisilla on käytössään 20 vesijettiä.

– Viimeisten viiden vuoden aikana vesiskoottereiden määrä on lisääntynyt todella paljon ja pelkällä poliisin partioveneellä me emme ole pystyneet vastaamaan tähän haasteeseen, kertoo ylikonstaapeli Petri Santavuori Lounais-Suomen poliisista.

Turun venepoliisi on pysäyttänyt alkukesän aikana yli 500 venettä, mikä on noin 200 enemmän kuin viime kesänä vastaavana aikana. Valvottava merialue ulottuu Hangosta Porin pohjoispuolelle.

Kuudesta venepoliisista kolme ajaa vesijettiä vapaaehtoisesti.

– Tämä on fyysistä hommaa, ei ole ihan toimistojakkaralla istumista. Vesijetillä pääsee noin 120 kilometriä tunnissa. Jos ei ole tehty virityksiä tehdasasetuksiin, jetit pitäisi saada kiinni, kertoo vanhempi konstaapeli Timo Sjöroos.

Poliisin vesijetti on herättänyt ihmetystä ja siitä on tullut myönteistä palautetta.

Katso alta Ylen aamun lähetys Ruissalon vesiltä.

Venepoliisi tyytyväinen uusien veneilijöiden taitoihin

Poliisi on huomannut, että uusia veneiljöitä on vesillä nyt paljon. Ylikonstaapeli Petri Santavuori kertoo, että monet ovat käyneet saaristolaivurikursseja ja sitoutuneet hankkimaan tietoja.

– Kun ihminen lähtee uuden harrastuksen pariin, hän ei halua lähteä huonoilla varusteilla. Veneet ovat pääosin kunnossa ja hyvin varusteltuina, kertoo Santavuori.

Ongelmana ovat lähinnä kokeneet veneilijät. He voivat suhtautua poliisin huomautuksiin sanomalla, että ovat monta kymmentä vuotta jo tällä tavalla veneilleet näillä vesillä.

Merivartiosto huolissaan kokemattomista vuokraveneilijöistä

Johtokeskusupseeri Petri Kippola Meripelastuskeskus Turusta kertoo, että varsinkin vuokraveneilijät ovat alttiita vakaville onnettomuuksille. Esimerkiksi Suomenlahdella on jo tapahtunut onnettomuuksia.

– Usein veneessä on yksi, joka hallitsee jonkin verran veneilyä. Jos hänelle tulee sairaskohtaus tai hän putoaa veteen, muut ovat avuttomia. Kun perhe veneilee, yleensä kaikki osaavat perusasiat ja selviävät sen takia. Vuoraveneissä tällaisia tukihenkilöitä ei aina ole, kertoo Kippola.

Merivartiostolla on poliisin tapaan käytössään vesijettejä. Esimerkiksi Porissa ja Vaasassa on jetit, joita Länsi-Suomen merivartiosto voi käyttää. Lisäksi merivartiosto tekee yhteistyötä poliisin kanssa ja saa poliisinkin jetin tarvittaessa käyttöönsä.

Meripelastuksia saman verran koronasta huolimatta

Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen Suomessa. Se vastaa meripelastustoimen järjestämisestä. Tehtäviä johdetaan meripelastuksen johtokeskuksista Turusta ja Helsingistä.

Länsi-Suomen osalta meripelastustehtävien määrässä viime vuosien ajalta on erikoinen piirre. Tehtäviä on ollut 330 toukokuun alusta heinäkuun puoliväliin kaikkina kolmena vuonna.

– Tilasto on hämmentävä. Veneilykausi on toisaalta alkanut molempina koronakesinä eli vuosina 2020 ja tänä vuonna tavallista aiemmin. Väki pakeni koronaa saaristoon etätöihin ja lomille. Tämä ei kuitenkaan näy lisääntyneinä tehtävämäärinä, kertoo Kippola.

Kuolonuhreiltakaan ei ole tänä kesänä vältytty, vaikka kuolemaan johtaneita veneonnettomuuksia sattuu Suomen vesillä harvoin. Kokkolassa mies kuoli, kun kaksi moottorivenettä törmäsi toisiinsa Kokkolan sataman ulkopuolella heinäkuun alussa.

Varsinaisten merellä tapahtuvien onnettomuuksien lisäksi merivartiosto avustaa ensihoitajia eli partiot auttavat kuljettamaan loukkaantuneita tai sairastuneita saarista hoitopaikkoihin muun muassa veneillä ja helikopterilla.

Sijainnin kertominen tärkeää

Oleellista merihätään joutuessa on oman sijainnin kertominen. Tämä on veneilijöille usein vaikeaa. Varsinkin kokemattomat veneilijät tarvitsevat apua.

Länsi-Suomen merivartioston tärkeä viestintäkanava on nykyään heidän Twitter-sivunsa. Siellä annetaan myös ohjeita esimerkiksi sijaintipaikan kertomiseen.

Juttua korjattu klo 20.03: Turun venepoliisi on pysäyttänyt yli 500 venettä, eikä vesijettiä, kuten aluksi jutussa luki.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 17.7. kello 23.

Lue lisää:

Kuolonuhrin vaatineen Kokkolan veneturman osapuolia kuullaan vasta lähiviikkoina

Varsinais-Suomen vierasvenesatamissa ruuhkia, ongelmana paikoin isot paatit