Hyppää sisältöön

Kymijoen Langinkoski on jo kuudes vesistö, jossa keskeytetään kalastuslupien myynti – syynä lämmenneiden vesistöjen aiheuttama uhka lohikaloille

Jokivesien lämpötilat ovat kohonneet lohikaloille kriittisen korkealle. Tämän vuoksi Metsähallitus on päätynyt keskeyttämään kalastuslupien myynnin useassa kohteessa eri puolilla Suomea.

Kotkan Langinkoskelle ei myydä kalastuslupia ainakaan seuraavaan kahteen viikkoon. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Metsähallitus on keskeyttänyt kalastuslupien myynnin Kotkan Langinkoskella.

Keskeytys jatkuu ainakin kaksi viikkoa 28. heinäkuuta saakka.

Syynä ovat jokivesien lämpötilat, jotka ovat lohikaloille jo kriittisen korkeat. Metsähallituksen mukaan vedenlämpö Langinkoskella on kohonnut reilusti yli 20 asteeseen.

Kalastajien on laskettava koukkuun jääneet alamittaiset tai rauhoitetut kalat takaisin veteen. Kala ei välttämättä selviä lämpimässä vedessä sen jälkeen, kun se on vapautettu takaisin vesistöön.

Metsähallitus on aiemmin keskeyttänyt kalastuslupien myyntejä eri puolilla Suomea virtaavissa vaelluskalavesissä, joissa elää muun muassa taimenta, harjusta tai merilohta.

Lupien myynti on keskeytetty Langinkosken lisäksi Viitasaaren Keihärinkoskella, Kolima-Keiteleen koskireitillä, Heinäveden Karvionkoskella, Virtain Kotalan koskilla ja Oulankajoessa.

Oulankajoessa lupien myynti on keskeytettynä ensi viikon maanantaihin saakka ja muualla 28. heinäkuuta saakka. Metsähallitus arvioi, että Oulankajoen lupamyynti voidaan avata muita aikaisemmin, koska ilma Koillismaalla on ennusteiden mukaan jäähtymässä.

Lue lisää:

Koskien vedet paikoin kriittisen lämpimiä lohikaloille – Metsähallitukselta täysin poikkeuksellinen päätös keskeyttää lupamyynti

Lämpötila on noussut lohikalojen kannalta kriittiseksi, kalastuslupien myynti neljälle koskelle joudutaan poikkeuksellisesti keskeyttämään

Kuusamon Oulankajoen kalastuslupien myynti keskeytetään joen kohonneen lämpötilan takia