1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Etelä-Ruotsin puukottajalle elinkautinen vankeusrangaistus

Keskiviikkona tuomittu mies saapui Afganistanista Ruotsiin vuonna 2016. Omien sanojensa mukaan hän kärsi mielenterveyden ongelmista teon hetkellä.

Ruotsalaiset poliisit tutkivat 3. maaliskuuta tapahtunutta puukotusta Vetlandan kadulla. Kuva: Mikael Fritzon / AOP

Ruotsin oikeus tuomitsi keskiviikkona elinkautiseen vankeusrangaistukseen afganistanilaisen miehen, joka puukotti seitsemää ihmistä maaliskuussa ruotsalaisessa pikkukaupungissa.

Oikeus tuomitsi miehen useasta murhayrityksestä. Miehen kerrotaan kärsineen teon aikana mielenterveyden häiriöstä, mutta oikeus katsoi, ettei se täyttänyt syyntakeettomuuden tunnusmerkistöä.

Eksjon käräjäoikeuden mukaan mies karkotetaan Ruotsista, kun hän on suorittanut rangaistuksen. Tekijä itse on sanonut haluavansa palata Afganistaniin.

Elinkautinen rangaistus on ankarin mahdollinen tuomio Ruotsissa, eikä sille ole laissa määritelty enimmäis- eikä vähimmäiskestoa.

Tekijää kuultiin keskiviikkona oikeudessa

Poliisin mukaan tekijä on Afganistanin kansalainen ja hän asui Vetlandassa. Aiemmin Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun)kertoi, että hyökkääjä oli tekohetkellä 22-vuotias mies. Hän oli saapunut Ruotsiin vuonna 2016 pakolaisena.

Keskiviikkona tekijä kertoi oikeudessa, ettei hän ollut onnistunut saamaan vakituista työpaikkaa, vaan työskenteli erilaisissa harjoittelupaikoissa. Kun hänen määräaikainen oleskelulupansa umpeutui, hänen ei enää sallittu opiskella tai työskennellä Ruotsissa. Tekijä kertoi yrittäneensä itsemurhaa kahdesti viikkoa ennen hyökkäystä.

Aftonbladetin mukaan tekohetkellä mies odotti päätöstä oleskeluluvasta. Aikaisempi oleskelulupa oli maahanmuuttoviraston asiakirjojen mukaan päättynyt viime marraskuussa.

Teon motiivi pitkään epäselviä

3. maaliskuuta Etelä-Ruotsissa sijaitsevasta Vetlandasta mies kävi seitsemän ohikulkijoiden kimppuun teräaseen kanssa.

Kaikki puukotuksen uhrit olivat miehiä. Heillä ei ollut yhteyttä tekijää. Uhrit saivat hyökkäyksessä eriasteisia vammoja. Kolme miehistä sai vakavia vammoja. Tekijä puukotti ihmisiä viidessä eri paikassa. Kaikki paikat olivat poliisin mukaan julkisia, kuten matkakeskus ja ruokakauppa.

Poliisi ampui tekijää päin ja hänet pidätettiin.

Maaliskuussa Ruotsin poliisi ilmoitti tutkivansa tapausta epäiltynä terroritekona. Myöhemmin poliisi luopui terrorismiepäilyistä. Poliisi ei ole selvittänyt, miksi tekoa tutkittiin aluksi terroritekona.

Keväällä ruotsalaismediat kertoivat, että isku järkytti syvästi 13 000 asukkaan Vetlandassa.

Lue lisää:

Maksunvälittäjä Klarnan tietosuoja retuperällä – Suomen viranomaisilla vain vähän mahdollisuuksia puuttua ongelmaan

Ruotsin poliisimurhasta epäillään 17-vuotiasta nuorukaista – tämä tapauksesta tiedetään nyt

Viking Sallyn veriteosta syytetty hermostui syyttäjän kysyessä haastattelusta, joka sisälsi yksityiskohtaista tietoa surman tekotavasta