1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinilevät

Sinilevää havaittu vain hieman ympäri Pohjois-Savoa, vaikka vedet ovat ennätyslämpimiä

Sinilevätilanne ei ole räjähtänyt käsiin, vaikka vedet ovat lämpimiä. Yhtenä syynä voi olla ravinteiden vähyys, kertoo vesistöasiantuntija Minna Kukkonen. Sinilevää on todettu Pohjois-Savossa vain hieman joillain seurantapisteillä.

Sinilevätilanne on tällä hetkellä hyvä Pohjois-Savossa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Itäisen Suomen järvissä on yllättävän vähän sinilevää, vaikka takana on ennätyspitkä hellekausi. Moni pelkäsi, että sinilevätilanne vaikeutuu vesien lämmettyä ennennäkemättömiin lukemiin, mutta toisin kävi.

Valtakunnallisessa leväseurannassa (siirryt toiseen palveluun) sinilevää on havaittu viime päivinä Pohjois-Savossa vain hieman joillakin seurantapisteillä.

Sinilevää on ollut vähäisessä määrin Kuopiossa Itkonnimellä ja Puutossalmella, Siilinjärvellä Siilinlahdella, Pöljänjärvellä, Ahmossa ja Kevättömällä, Lapinlahden Onkivedellä sekä Kiuruvedellä Niemisjärvellä, Toiviaisjärvellä ja Rytkynjärvellä.

Vesistöasiantuntija Minna Kukkonen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta kertoo, että ravinteet ovat olleet vähissä, jonka vuoksi levää on vain vähän.

– Keväällä muut levät käyttivät ravinteet vedestä pois. Sen jälkeen on ollut hellettä, eli ravinteet ovat vähissä.

Myöskään sadetta tai myrskyjä ei ole ollut siinä määrin, että vesimassat olisivat kunnolla sekoittuneet. Mikäli näin kävisi, voisi pohjalta pöllähtää sinilevien lepoitiöitä, jotka nousisivat pintaan.

– Pintaan päästessään ne ryhtyvät aktiivisemmaksi ja tuottamaan lisää.

Valtakunnallisessa sinileväseurannassa on mukana 31 havaintopaikkaa Pohjois-Savon elyn alueelta.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.