Hyppää sisältöön

Kuumuus on tuplannut yhteydenotot työsuojelun neuvontapuhelimiin tänä kesänä – monia ihmisiä huolestuttaa, ettei taukoja pääse pitämään

Yhteydenottoja työsuojelun neuvontapuhelimiin on tullut tänä kesänä kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Yhteyttä ottavat esimerkiksi ravintola-alan työntekijät sekä terveydenhuollossa ja ulkona työskentelevät.

Työnantajien on helteellä huolehdittava esimerkiksi riittävästä nesteytyksestä työpaikoilla. Kuva: Ari Hursti / Yle

Työsuojelun neuvontapuhelimiin on tänä kesänä tullut yli tuplasti enemmän kuumuuteen liittyviä yhteydenottoja kuin vuosi sitten. Yhteyttä liian kuumista työolosuhteista ovat erityisesti ottaneet ravintola-alalla, terveydenhuollossa ja ulkona työskentelevät henkilöt.

Yhteydenottoja on tullut ympäri Suomea.

– Monia huolestuttaa kuumuus ja se, että kuumuudesta ei pääse pois eikä taukoja pääse pitämään, kuvailee valvontapäällikkö Maija van der Weij Itä-Suomen aluehallintovirastosta yhteydenottojen sisältöä.

Myös riittävän nesteytyksen saaminen on arveluttanut kuumissa työpaikoissa työskenteleviä.

– Työntekijöitä ei ole välttämättä ohjeistettu näistä. Se on kuitenkin työnantajan velvollisuus ohjeistaa työntekijöitään, muistuttaa Weij.

Jos kuumuus ylittää 28 astetta, on pidettävä tauko aina 50 minuutin työskentelyjakson jälkeen. Toinen vaihtoehto on tarjota mahdollisuus työskennellä välillä viileämmissä olosuhteissa.

– Jos jälkimmäinen ei ole mahdollista, niin sitten täytyy tauottaa, kertoo Weij.

Lisäksi työnantajilla on velvollisuus ohjeistaa ulkotyötä tekeviä oikeanlaiseen pukeutumiseen helteen aikana eli esimerkiksi auringolta suojautuminen on tärkeää. Nesteytykseksi riittää veden tarjoaminen, mutta suositeltavampaa olisi tarjota suoloja sisältävää kivennäisvettä.

Lue lisää:

Keskustele aiheesta 16.7.2021 klo 23 saakka.