Hyppää sisältöön

Oulun kaupunginkirjasto hakee kansainvälistä ympäristötunnustusta – hiilijalanjälkeä on pienennetty aurinkopaneeleilla ja muovin vähentämisellä

IFLA Green Library Award -tunnustus myönnetään vuosittain kirjastolle tai projektille, joka on parhaiten sitoutunut kestävään kehitykseen.

Elokuun puolivälissä selviää, saako Oulun kaupunginteatteri kansainvälisen ympäristötunnustuksen. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun kaupunginkirjasto hakee kansainvälistä ympäristötunnustusta – ensimmäisenä kaikista Pohjoismaista.

IFLA Green Library Award -tunnustus myönnetään vuosittain kirjastolle tai projektille, joka on parhaiten sitoutunut kestävään kehitykseen. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2014, ja tänä vuonna siihen osallistuu kolmisenkymmentä kirjastoa eri puolelta maailmaa.

Kilpailussa kiinnitetään erityistä huomiota ympäristön kannalta kestäviin rakennuksiin, palveluihin ja toimintoihin.

Oulun kaupunginkirjaston alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö kertoo, että Oulun kaupunginkirjastossa on tehty ympäristötyötä monin tavoin jo pitkään, esimerkiksi kirjaston katolle on asennettu 500 aurinkopaneelia. Lisäksi asiakkaita ja henkilökuntaa on osallistettu ympäristötyön kehittämiseen.

Kaupunginkirjasto osallistuu kilpailuun vuosina 2019–2020 toteuttamallaan hankkeella, jossa on tuotettu paljon erilaista ympäristöystävällistä materiaalia kirjastojen tarpeisiin.

Kirjastossa on otettu käyttöön myös Kestävä kirjasto 2030 -tiekartta, joka toimii kirjastossa tehtävän ympäristötyön tukena. Osana tiekarttaa kirjastossa on muun muassa vähennetty muovin käyttöä.

– Muovittamatta jätetään kaikki muu paitsi lautapelit, nuotit ja aikuisten suomenkielinen kaunokirjallisuus, joka tilataan biomuovilla päällystettynä. Aikakauslehtiä ei ole muovitettu muutamaan vuoteen, ja ne ovat hyvin kestäneet käytön, Männikkö kertoo.

Ympäristökilpailussa Oulun kaupunginkirjasto on valittu omassa kategoriassaan neljän joukkoon yhdessä Kuuban, Espanjan ja USA:n edustajien kanssa. Valinnasta ilmoitetaan elokuun puolivälissä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.