1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Finnair

Matkustusrajoitukset pitivät Finnairin tuloksen alamaissa: alkuvuonna odotetusti valtavat tappiot

Finnairin puolivuosikatsauksen mukaan koronapandemiasta elpymistä saadaan vielä odottaa.

Matkustusrajoituksia on Mannerin mukaan purettu hitaammin kuin Finnair aiemmin ennakoi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Matkustusrajoitukset iskivät edelleen raskaasti Finnairin tulokseen alkuvuonna.

Finnairin tammi-kesäkuun liikevaihto laski 64,1 prosenttia viime vuodesta. Vertailukelpoinen liiketulos oli 294,5 miljoonaa euroa miinuksella.

Finnairin liikevaihto kasvoi puolestaan huhti-kesäkuussa 63 prosenttia edellisvuodesta. Matkustajamäärä lähes kolminkertaistui nousten 198 prosenttia 0,3 miljoonaan. Matkustajakäyttöaste oli vaatimaton 30,6 prosenttia, mutta tarjotut henkilökilometrit kasvoivat 311,6 prosenttia.

Vertailukelponen liiketulos jäi huhti-kesäkuussa kuitenkin 151,3 miljoonaa euroa pakkaselle.

Matkustusrajoitukset vaikuttivat

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kertoo tiedotteessa, että koronapandemia ja matkustusrajoitukset vaikuttivat alkuvuonna edelleen raskaasti Finnairin tulokseen. Matkustusrajoituksia on Mannerin mukaan purettu hitaammin kuin Finnair aiemmin ennakoi.

Finnair ennakoi, että kysyntä elpyy asteittain vuoden kolmannella neljänneksellä, mutta näkyvyys on edelleen heikko. Finnair ei siksi anna ohjeistusta koko vuoden liikevaihdosta.

Vaikka matkustusrajoituksia on Mannerin mukaan purettu odotuksia hitaammin, ovat useat maat Suomen tavoin alkaneet avata matkustusta. Maahantulorajoitukset ovat muuttumassa yhtenäisemmiksi, erityisesti täysin rokotettujen osalta.

– Uskomme kysynnän lisääntyvän asteittain syksyn aikana erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, Manner sanoi tiedotteessa.

– Vaikka ennakoimme kysynnän kasvavan asteittain syksyllä, arvioimme liikennemäärien palautuvan pandemiaa edeltävälle tasolle aikaisintaan vuonna 2023.

Finnair jatkaa rajallisen verkoston operointia, ja sillä on syksyn ja talven liikenneohjelmassaan noin 70 kohdetta. Lentoja lisätään kysynnän kasvaessa. Täysin uusina kaukoreitteinä tarjolle tulevat yhteydet Tukholmasta Floridaan ja Thaimaahan.

Koronakriisin vaikutukset näkyvät lentoliikenteessä vielä kauan, Manner ennakoi.

– Vaikka ennakoimme kysynnän kasvavan asteittain syksyllä, arvioimme liikennemäärien palautuvan pandemiaa edeltävälle tasolle aikaisintaan vuonna 2023, Manner sanoi.