1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Korona leviää roimasti nuorten baari-illoissa mutta ei näy sairaaloiden kuormituksena

Koronatartunnat ovat olleet kolme viikkoa voimakkaassa kasvussa alle kolmekymppisten joukossa. Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä sen sijaan on puolittunut.

Koronatartuntojen määrät Suomessa tämän vuoden aikana. Viime viikkojen vaaleansiniset pylväät ovat uusia raportoituja tapauksia. Kuva: THL

Uusien koronatartuntojen määrä Suomessa on kolminkertaistunut kesäkuun puoliväliin verrattuna. Viime kalenteriviikon aikana todettiin 1 651 uutta koronatapausta, kertovat THL ja sosiaali- ja terveysministeriö viikoittaisessa koronakatsauksessaan.

Tartuntoja ovat saaneet ennen muuta bilettävät nuoret aikuiset. Eniten positiivisia koronanäytteitä – kolmasosan kaikista – antoivat edellisten viikkojen tapaan 20–29-vuotiaat.

Tehollisen tartuttavuusluvun eli R-luvun arvio on noussut heidän tartuntojensa vuoksi 1,0–1,25:een. Se tarkoittaa, että jokaisesta tartunnasta seuraa keskimäärin vähintään yksi uusi tartunta.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus kokonaismäärästä on sen sijaan puolittunut. Viikolla 27 todetuista tapauksista 12 prosenttia oli peräisin muualta kuin Suomesta, ja ulkomaantartuntojen jatkotartuntojen osuus oli kolme prosenttia.

Tartuntakäyrät ovat monissa muissakin Euroopan maissa nousussa, niissäkin lähinnä nuorten ja rokottamattomien tartuntojen takia. Takaiskuja on koettu muun muassa Britanniassa. Kuolleisuus ei kuitenkaan ole kasvanut aiempien tartunta-aaltojen tavoin.

Ruotsissa ilmaantuvuusluku on nyt Suomea pienempi eli 34 tapausta sataatuhatta asukasta kohden kahden viime viikon aikana. Suomessa vastaava luku on 53,3.

Maailmalaajuisesti on todettu kolmannesmiljoona uutta tapausta, ja pandemiaan kuolleiden määrä on nyt yli neljä miljoonaa.

Koronatartuntojen määrä on kasvanut neljän viikon takaisesta koko maassa neljää sairaanhoitopiiriä ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kuva: TJL
  • Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen ovat epidemian kiihtymisvaiheessa
  • Myös Itä-Uusimaa, Päijät-Häme ja Varsinais-Suomi ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen
  • Kajaani on kiihtymisvaiheessa, muu Kainuu perustasolla

Suomessa tehtiin viime kalenteriviikolla noin 94 200 koronatestiä. Tartunta havaittiin 1,8 prosentilla testeissä käyneistä. Myös tämä osuus on kolminkertaistunut kesäkuun puolivälistä.

Neljä viidesosaa sekvensoiduista viruksista oli deltavarianttia. Variantti määritellään noin viidenneksestä näytteistä.

THL arvelee, että deltan osuus voi olla arviossa hieman yläkanttiin, koska viime viikolla tyypitettiin paljon jalkapallon EM-kisoista Pietarista palanneiden kisaturistien näytteitä.

Deltaa on löytynyt 90 prosentilta niistä, jotka antoivat itärajalla positiivisen koronanäytteen tai joilla on muutoin ollut kontakti Venäjälle.

Tartuntojen jäljittäminen on ollut osin hankalaa. Koko maassa selviää 64 prosenttia tartunnan lähteistä, pääkaupunkiseudulla alle puolet.

Rokotusten teho on ilmiselvä, kun nykyistä tilannetta verrataan siihen, kuinka suuri osa kuolisi tai joutuisi saraalaan ilman rokotusten vaikutusta. Kuva: THL

Vaikka tartuntojen määrä on kasvanut, sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pysynyt vakaana. Sairaanhoitopiirien ilmoitusten mukaan eilen keskiviikkona sairaaloissa oli 43 koronapotilasta. Heistä teho-osastoilla oli kymmenen.

THL on nostanut ennustetaan tulevien viikkojen uusien erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä mutta vain vähän.

Tehohoitopotilaista suurin osa on nyt 50–69-vuotiaita. Yli 70-vuotiaita joukossa ei ole enää lainkaan.

COVID-19:ään kuolleiksi ilmoitettujen määrä on nossut kahdella, 978:aan.

Valtakunnallisesti 63 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotuksensa. Kahdesti rokotettuja on nyt neljännes väestöstä.

Yli 70-vuotiaista 80 prosenttia on saanut molemmat rokoteannokset, ja yli 45-vuotiasta saman verran on rokotettu ainakin kerran.