1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Polttoaine kallistuu ja latauspisteet lisääntyvät – näin EU-komission ehdotus muuttaisi autoilijoiden arkea

Polttoaineen hinta voi nousta ja uusien autojen valikoima muuttua, kun EU-komission eilen ehdottama ilmastopaketti tulee voimaan. Mittavan paketin tavoite on auttaa EU:ta olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Liikenteen päästöt muodostavat noin neljänneksen EU:n kaikista kasvihuonepäästöistä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

EU-komissio ehdotti eilen uusia ilmastotoimia, joista monet tulevat muuttamaan myös autoilevien ja lentelevien suomalaisten elämää.

Liikenteen päästöt muodostavat noin neljänneksen EU:n kaikista kasvihuonepäästöistä, ja niistä suurin osa tulee tieliikenteestä.

Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) kertoi torstai-iltapäivän tiedotustilaisuudessa, mitä liikenteen päästöjen vähentämisestä seuraa. Kokosimme tärkeimmät muutokset myös tähän juttuun.

Komission esitys on kuitenkin vain alustava, ja neuvottelut jäsenmaiden kesken vasta alkamassa.

Katso videolta, kun toimittajat kysyvät liikenneministeri Timo Harakalta EU:n ilmastopaketista.

1. Bensan ja dieselin hinta voi nousta

Ensimmäinen muutos, jonka tavallinen autoilija saattaa huomata, on tieliikenteen ja rakennusten lämmityksen siirtyminen omaan päästökauppaansa. Tämä voi nimittäin nostaa polttoaineiden jakelijoiden kustannuksia ja siirtyä myös kuluttajien maksamiin hintoihin.

Vielä on aikaista arvioida, kuinka paljon hinta lopulta nousee.

Vaikutus on joka tapauksessa vähäisempi kuin muutokset öljyn maailmanmarkkinahinnassa, Harakka toppuuttelee.

2. 15 vuoden päästä uusien autojen oltava päästöttömiä

Kuva: Markku Rantala / Yle

Toinen merkittävä muutos on se, että komission esityksessä kaikkien uusien autojen on oltava päästöttömiä vuoteen 2035 mennessä.

Ehdotus ei ota kantaa siihen, millaista teknologiaa tulevaisuuden autot hyödyntävät. 15 vuoden kuluttua autokaupat saattavat siis olla täynnä sähkö- ja vetyautoja – tai jotain aivan uutta.

– Suomi on pyrkinyt vaikuttamaan EU:hun siihen suuntaan, että kaasuautoilu pysyisi valikoimassa mukana. Ikävä kyllä sekä EU-komissio että autovalmistajat tuntuvat nyt luottavan ainoastaan sähköautoratkaisuihin, Harakka harmittelee.

Sähköautot ovat toistaiseksi polttomoottoriautoja kalliimpia, mutta hintaeron odotetaan tasoittuvan 2020-luvun aikana.

3. Sähköautoilu helpottuu, kun latauspisteet lisääntyvät

Kuva: Markku Rantala / Yle

Keppien lisäksi luvassa on myös porkkanoita.

Komissio esittää myös sähköautojen latauspisteiden lisäämisestä. Vuodesta 2025 lähtien latauspisteitä on oltava 60 kilometrin välein niin sanotussa ydinverkossa. Tällä hetkellä ydinverkko ulottuu Turusta itärajalle sekä Helsingistä Tampereen ja Jyväskylän kautta Ouluun.

Suomi on päättänyt jo aiemmin latauspisteiden lisäämisestä myös omissa ohjelmissaan.

Bonus: Lentojen hinnat saattavat nousta

Kuva: Silja Viitala / Yle

Lentojen päästöjä halutaan suitsia päästökauppaa tehostamalla ja uusiutuvia polttoaineita lisäämällä. Molemmat uudet toimet lisäävät lentoyhtiöiden kuluja, mikä saattaa näkyä lippujen hinnoissa.

Lue myös:

EU haluaa uusista autoista päästöttömiä 14 vuodessa, päästökaupan autoiluun ja asumiseen sekä tukea köyhille – täältä löydät ilmastopaketin sisällön sekä eri tahojen reaktiot

Näin EU:n ilmastopaketti näkyy suomalaisten arjessa – kokosimme viisi elämänalaa, joihin toimet vaikuttavat eniten