Hyppää sisältöön

Kriitikoiden palkinto meni Cannesissa egyptiläissohjaajalle – Suomen Khadar Ayderus Ahmed jäi ilman pystiä

Kriitikoiden viikon pääpalkinto meni egyptiläisen Omar El Zohairin elokuvalle Feathers. Juho Kuosmasen ohjaaman Hytti nro 6:n palkintoja jännitetään lauantaina Cannesin elokuvajuhlien päätösseremoniassa.

Haudankaivaja Guledia näyttelee helsinkiläinen Omar Abdi. Kuva: Arttu Peltomaa / BUFO

Ensimmäinen täysin somalinkielinen suomalaiselokuva Guled & Nasra kisasi Cannesin elokuvajuhlien arvostetussa kriitikkojen sarjassa (La Semaine de la Critique). Khadar Ayderus Ahmed kertoi aiemmin Ylelle, että Kriitikkojen viikolle pääsy oli hänelle unelmien täyttymys.

– En voi vieläkään uskoa todeksi, että olemme maailman suurimmalla festivaalilla ja vielä kriitikoiden viikolla. He katsovat varmaan tuhat elokuvaa ja valitsevat vain seitsemän. Tämä on jokaisen esikoisohjaajan, ylipäätään elokuvaohjaajan, unelmien täyttymys, Ahmed totesi.

Lue ohjaajan haastattelu täältä:

Guled & Nasra kertoo haudankaivaja Guledista, joka yrittää epätoivoisesti löytää rahaa munuaissairaudesta kärsivän vaimonsa Nasran leikkaukseen. Leikkauksen hintaan ei riittäisi edes vuoden palkka, joten Guledin on keksittävä muita konsteja pelastaakseen vaimonsa. Ahmedin elokuva kuvattiin Djiboutissa Afrikassa.

Ahmed on itseoppinut elokuvantekijä. Hän tuli Suomeen pakolaisena vuonna 1997 äitinsä ja sisarustensa kanssa. Somaliassa syntynyt Ahmed oli tuolloin 16-vuotias.

Cannesin elokuvajuhlat huipentuvat suomalaisittain lauantai-iltana pääpalkintojen jakoon. Juho Kuosmasen uusi elokuva Hytti nro 6 on yksi kilpailun ennakkosuosikeista.

.
.