Pienpetorautaa jalassaan kantavan karhuemon pelastamisyritys venyy – Poliisi: "Meillä ei ole eläinlääkäriä, jolla olisi karhukokemusta"

Loukkaantuneen emokarhun kohtalonkysymys on se, kuka osaa päättää voisiko se jatkaa elämäänsä vammasta huolimatta. Emokarhu liikkuu pienten pentujensa kanssa Pohjois-Karjalassa, Enon Sarvingin seudulla.

Kuvassa näkyy, että Lieksan loukkaantuneen karhun oikeassa etutassussa on pienpetopyydys. Kuva: Esa Muikku

Lämmin sää myös öisin lykkää loukkaantuneen karhuemon pyydystysoperaation yritystä tulevaisuuteen. Joensuun seudulla on tulevina öinä niin lämmintä, ettei karhuansan virittämistä Enossa edes suunnitella.

Lisäksi paikallisilta toimijoilta puuttuu luvat ja välineet, joten Itä-Suomen poliisi on pyytänyt virka-apua Luonnonvarakeskus Lukelta karhun nukuttamiseen.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen kertoo, että kaikki käytännöt tällaiseen operaatioon puuttuvat, koska ikinä ennen ei ole yritetty pyydystää loukkaantunutta karhua elävänä.

– Meillä ei ole tähän mitään toimintatapoja valmiina, eikä eläinlääkäriä, jolla olisi karhukokemusta.

Karhuloukku, iso metallitankki. Kai-Eerik Nyholm.
Katso videolta, miten karhupyydys toimii käytännössä. Kai-Erik Nyholm on sisustanut karhunpyydyksen sammalella.

Pohjolainen kertoo, että viranomaiset yrittävät saada suurpetoja hoitaneen eläinlääkärin avuksi Kuusamosta. Mahdollisella, tulevalla satunnaisella hetkellä, kun karhu mahdollisesti menisi ansaan, ei kuitenkaan voida olettaa, että eläinlääkäri olisi paikalla. Karhua ei ole tarkoitus kuljettaa mihinkään, vaan tehdä sille nopea tarkastus maastossa.

– Meillä pitää olla mahdollisella vangitsemishetkellä käytettävissämme sellaiset keinot, joilla voimme selvittää vammojen laadun ja henkilö, joka osaa päättää voiko karhu selviytyä vammoistaan. Ennen kuin nämä kaikki ratkaisut on tehty, emme edes yritä saada emokarhua ansaan.

Enon Sarvingista on saatu havaintoja, että karhuemolla on mukanaan neljä pientä, viime talvena syntynyttä pentua, aiemmin kerrotun kolmen sijaan.

Niin sanottuina trooppisina öinä lämpötila ei laske alle 20 asteen edes yöllä. Vaikka karhun olisi tarkoitus olla peltisäiliössä vain hetken ennen kuin se nukutettaisiin tutkimusta varten, kuumuuden takia mitään riskejä ei haluta ottaa. Ansaa ei viritetä ennen kuin yöt jäähtyvät.

Riistakeskus ja poliisi ovat jo vieneet Enon Sarvingin maastoon ison umpinaisen peltisäiliön, joka on rakennettu karhun pyydystämiseen elävänä tutkittavaksi. Sarvingin maastoissa havaittiin toissa viikolla riistakameran kuvista emokarhu, jolla on jalassaan pienpetoraudat.

Riistakeskuksen Pohjois-Karjalan riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholmilla on aiempaa kokemusta karhujen pyynnistä elävänä ja tutkimuksesta Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Karhulla on viime talvena syntyneet pennut mukanaan. Yleensä näissä tilanteissa karhuemo lopetaan ja tällekin karhulle annettiin aiemmin lopettamislupa.

Lue myös: