1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eurooppa

Eurooppa-kirje: Mitä EU:n ilmastopaketin kulisseissa tapahtuikaan? Komissaarit veivät kautensa tärkeimmän urakan läpi – tosin riidellen

Saat olennaiset jutut Euroopan unionista perjantaisin suoraan sähköpostiisi, kun tilaat Ylen Eurooppa-uutiskirjeen. Linkki tilauslomakkeeseen löytyy jutun lopusta.

Kuva: Janne Toivonen, Dursun Aydemir / AOP

Vrijdag,

Pääsisinpä komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin pään sisään, samoin kuin nukketeatteritaiteilija ryömii John Malkovichin päähän elokuvassa Being John Malkovich.

Ajatuksessa on perverssi vivahde, mutta silti se kävi mielessäni kun istuin komission pressitilassa Brysselin Berlaymont-rakennuksen uumenissa keskiviikkona iltapäivällä seuraamassa ilmastopaketin julkistusta.

LUE LISÄÄ: EU haluaa uusista autoista päästöttömiä 14 vuodessa, päästökaupan autoiluun ja asumiseen sekä tukea köyhille – täältä löydät ilmastopaketin sisällön sekä eri tahojen reaktiot

Edessäni lavalla oli niin paljon komissaareja, että jouduin kääntelemään katsettani kuin tennisottelussa, että näin heidät kaikki. Vain kolme mahtui seisomaan puhujanpönttöjen taakse, neljä joutui tyytymään kasuaalisti baarijakkaraan.

Timmermans seisoi jykevästi Ursula von der Leyenin, puheenjohtajan kaikkivaltiaan, oikealla puolella, ja oli sieltä tuleva tuomitsemaan päästöjä ja ylikulutusta.

Timmermansin katse huokui päättäväisyyttä ja hetken historiallisuutta. Sen takana piilivät todelliset ajatukset, joita isoa pakettia julkistava poliitikko ei milloinkaan paljasta, ja juuri ne olisin halunnut tietää.

Vain hetkeä aiemmin oli päättynyt lähes viisituntiseksi venynyt, myrskyisä komissaarikokous.

Komissaarien kabinettipäälliköt ja alemmat virkamiehet painoivat pitkää päivää vielä alkuviikosta, kun ilmastopakettia ja sen yksityiskohtia runnottiin kasaan.

Työ saatiin maaliin viime tipassa, mutta ristiriitoja jäi kytemään. Ne purkautuivat julkistuspäivän komissaarikokouksessa, josta oli toivottu lähinnä sunnuntain kirkkokahveja muistuttavaa leppoisaa siunaustapahtumaa.

Kokouksesta tulikin jotain, mikä muistutti Politicon haastattelemien (siirryt toiseen palveluun) useiden virkamiesten mukaan enemmän kapinaa kuin peruskokousta. Eli kun eurooppalaismedian etusivuilla pyörivät jo liveseurannat – kohta ilmastopaketti julkistetaan!!! – takahuoneessa tapeltiin.

Virkamieslähteiden mukaan eniten hiersi päästökauppa, ja nimenomaan se, että mukaan haluttiin liikenne ja rakentaminen.

Se lyö lisäkustannuksia paitsi teollisuuden myös kansalaisten niskaan. Ja kansan ärtymystä EU-johtajat ovat Ranskan keltaliivimellakoiden jälkeen pelänneet enemmän kuin mitään muuta.

LUE LISÄÄ: Näin EU:n ilmastopaketti näkyy suomalaisten arjessa – kokosimme viisi elämänalaa, joihin toimet vaikuttavat eniten

Osa komissaareista pelästyi kansan mahdollisia reaktioita ja epäili, ettei uusi sosiaalinen ilmastorahasto riitä pehmentäjäksi.

Mutta liikkumavaraa ei enää ollut. Työ oli tehty, ja von der Leyenkin antanut aamun lehtiin haastattelun, jossa naulasi jo teemoja. Kolmasosa komissaareista halusi kirjata eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan (siirryt toiseen palveluun) - teksti tulee julkiseksi myöhemmin.

Sitten asteltiin kansan ja median eteen, etunenässä von der Leyen ja hänen vanavedessään parta- ja liivimieheksi muuttunut Timmermans, isoisän universaalin habituksen uusi ruumiillistuma.

Von der Leyen on työnjohtaja, mutta Timmermans varsinainen arkkitehti ja urakoitsija. Hän kasasi lyhyessä ajassa kokonaisen kerrostalon, ja nyt rakennustarkastajat syynäävät jokaikisen nurkan.

LUE LISÄÄ: Analyysi: EU:n ilmastopaketista pitäisi nyt löytää kansallinen yksituumaisuus, mutta keskiviikon ministeri-info paljasti. että edessä on kivinen tie

Heti julkistuksen jälkeen Timmermans pinkaisi Berlaymontilta Euroopan parlamenttiin, jossa odotti ensikosketus ulkopuoliseen kritiikkiin eli paketin pikaesittely ympäristövaliokunnalle. Juuri ympäristövaliokunta käy paketin läpi tarkemmin kuin ehkä mikään muu taho koko maailmassa, sillä se on päävastuussa paketin jatkokäsittelystä parlamentissa.

Puheenjohtaja Pascal Canfin otti vieraan vastaan (siirryt toiseen palveluun) kuin kohteliaan isännän kuuluu, hymyillen ja valtaisaa työtä kiitellen. Heti perään hän kuitenkin muistutti, että paketissa on vielä kohtia, joista valiokunta pitäisi saada vakuuttuneeksi.

– Kyllä se hoituu, Timmermans huikkasi väliin.

– Älä ole liian optimistinen, Canfin jatkoi hymy huulillaan.

Timmermansin katsetta ei näy parlamentin tallenteen kuvissa, mutta liekö ilmekään värähtänyt. Timmermans on arkkityyppinen hollantilainen: varma itsestään ja asiastaan, eikä epäröi kertoa naapureille, miten näiden pitäisi leikata nurmikkonsa ja ruokkia lemmikkinsä.

Se on vahvuus ja heikkous. Näin isoa ja tärkeää lakipakettia ajamaan tarvitaan järkähtämätön verbaalijyrä, mutta sama itsevarmuus voi myös ärsyttää ja ajaa poteroihin.

Brysselistä Timmermans matkaa tänään Prahaan, sieltä Ljubljanaan ja Napoliin. Tšekin johtajat, ympäristöministerien neuvoston kokous, G20. Aiheena ilmastopaketti.

Lapsi on maailmalla, arkkitehtipappa kulkee perässä.

Tot volgende,

Janne

Lue vielä, mistä muusta Euroopassa puhutaan. Kollegani Anna Karismo paketoi tärkeimmät aiheet tiiviisti alla.

#SOME: Ursula von der Leyen teki sen, mikä hänelle tehtäväksi annettiin – nyt alkoi kritiikki

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Heti kun komissio sai ilmastopakettinsa julki, alkoi purnaus somessa. Suurin ongelma näytti (siirryt toiseen palveluun) olevan se, että paketti sälyttää maksutaakkaa kansalaisille (ja vähävaraisille) autoilun ja asumisen päästökaupan kautta. Se voi synnyttää epäluottamusta koko pakettia kohtaan.

Ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin mielestä ehdotukset ovat ilmaston kannalta liian kevyet (siirryt toiseen palveluun). Tviiteissä spekuloitiin myös, että pitkäksi venynyt komission kokous keskiviikkona osoitti, että jopa komissaarit ovat siitä erimielisiä. Euractiv-verkkolehden toimittaja Jorge Valero skuuppasikin tuoreeltaan (siirryt toiseen palveluun), että todellakin, von der Leyenin tapa runnoa paketti läpi herätti kokouksessa riitaa. Kritiikki puheenjohtajaa kohtaan kasvaa. Ainakin budjettikomissaari, itävaltalainen Johannes Hahn äänesti pakettia vastaan. Ruotsalainen sisäasioiden komissaari Ylva Johansson taas oli äkäisenä metsää koskevien esitysten vuoksi.

Von der Leyen on joka tapauksessa nyt hyvin päättäväisesti toteuttanut sen, mitä varten hänet komission puheenjohtajaksi valittiin: Euroopasta pitää tehdä hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

FAKTA: Talous lähti kasvuun, ranskalaisvalmisteinen kupliva maistuu taas

Yhtenä talouskehityksen indeksinä voi pitää samppanjan ja muiden luksustuotteiden myyntiä. Samppanjan vienti Ranskasta maailmalle kasvoi viime vuonna koronavuoden 2020 romahduksen jälkeen 43 prosenttia – niin paljon, että samppanjatalot itsekin yllättyivät. Myös ranskalaisten muotimerkkien (siirryt toiseen palveluun) myynti on ollut alkuvuonna kovassa kiidossa.

TÄRPIT: Meillä puhuttaa ennätyshelle, Keski-Euroopassa valtavat tulvat

Saksan Nordrhein-Westfalenissa sortui katuja ja autoja lähti tulvien mukana torstaina. Kuva: Sasha Steinbach / EPA

Hyvin poikkeuksellisia säitä on nyt eri puolilla Eurooppaa. Siinä missä meitä Suomessa korventaa helle, Keski-Eurooppaa pieksivät torstain vastaisena yönä rankkasateet. Saksan tulvissa oli tätä kirjoitettaessa kuollut jo 33, Belgiassakin kuolleita (siirryt toiseen palveluun) on useita, kylpyläkaupunki Spa (siirryt toiseen palveluun) on kauttaaltaan veden alla. Myös itäisessä Ranskassa (siirryt toiseen palveluun) on laajat tulvavaroitukset. Tulva on vienyt autoja mennessään ja kymmeniä taloja on romahtanut esimerkiksi jokien reunoilla. Ihmisiä on yhä myös kateissa.

EUROOPPALAISTEN MAAILMANVALLOITUS

Kuinka suhteellisen pieni joukko eurooppalaisia onnistui aikoinaan valtaamaan Latinalaisen Amerikan? Millainen poliittinen tilanne Euroopassa oli 1500-luvulla? Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti ja kirjailija Pekka Valtonen vastaa toimittaja Maija Elonheimolle Brysselin koneessa.

DIGITAALISEN RAHAN LUOMINEN ALKAA

Euroopan keskuspankki näytti keskiviikkona vihreää valoa digitaalisen valuutan, digieuron, luomiselle. Lue täältä, mistä digieurossa on kyse.

MURHEENKRYYNIT PUOLA JA UNKARI VAUHDISSA TAAS

Puolan perustuslakituomioistuin päätti torstaina (siirryt toiseen palveluun), että EU-tuomioistuimen päätökset eivät ole Puolaa sitovia. Taustalla on tapaus, jossa EU-oikeus tuomitsi Puolan aikeet luoda kurinpitoelin valvomaan tuomareita. Torstainen päätös vain heikentää Brysselin ja Varsovan välejä, sillä Puola on jo pitkään (siirryt toiseen palveluun) ollut EU:n kanssa törmäyskurssilla demokratian pelisäännöistä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán taas aiheutti päänsärkyä komissiossa, kun hän väitti Facebookissa EU:n aikovan sijoittaa seksuaali- ja sukupuoliaktivisteja Unkarin kouluihin. Sateenkaariväki on joutunut viime aikoina ahtaalle Unkarissa, kun EU:n arvoihin kuuluu tasa-arvo ja syrjimättömyys. Komissio ei yleensä kommentoi jäsenmaiden johtajien kommentteja mitenkään, mutta nyt se joutui laatimaan tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa se toteaa väitteen olevan perätön.

SEURANTAAN: Maahanmuutto. YK:n mukaan Välimereen kuoli (siirryt toiseen palveluun) alkuvuoden aikana kaksi kertaa enemmän siirtolaisia kuin viime vuonna. Parlamentin uusi selonteko (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että EU:n rajaviranomainen on jättänyt puuttumatta siirtolaisiin kohdistuneisiin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Samaan aikaan naapurimaat kuten Valko-Venäjä kiristävät EU:ta siirtolaisten avulla. EU:n maahanmuuttopolitiikka on auttamattomasti ajastaan jäljessä.

LÄHIPÄIVINÄ: Luvassa kokousten loppurykäys ennen Keski-Euroopan kesälomia

Ympäristöministerit saavat komission ilmastolakipaketin käsiteltäväkseen ensimmäistä kertaa ensi tiistaina (siirryt toiseen palveluun). Jäsenmaiden reaktioita on kuulemassa myös komissaari Frans Timmermans. Keskiviikkona ministerit pohtivat luonnon monimuotoisuutta.

Perjantaina alkaa eurooppaministerien kaksipäiväinen, epävirallinen kokous. Aiheena on Slovenian puheenjohtajuuskauden asialista eli lähinnä maahanmuutto, oikeusvaltioperiaate ja Euroopan tulevaisuuskonferenssi. Suomen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) haluaa saada suomalaisetkin keskustelemaan talous- ja rahaliitto Emun kehittämisestä, ilmastopolitiikasta ja sisämarkkina- ja kauppapolitiikasta. Muuten muut päättävät puolestamme. Lue täältä, mistä on kyse.

Euroopan keskuspankin neuvosto kokoontuu rahapoliittiseen kokoukseen torstaina. EKP:lta odotetaan osviittaa siitä, miten se alkaa soveltaa uutta strategiaansa. Matalien korkojen aika jatkunee vielä pitkään, täällä lisää.

Ilmasto ja energia ovat pääaiheet ensi viikon lopulla myös G20-maiden ministerien kokouksessa (siirryt toiseen palveluun)Napolissa.

Piditkö Eurooppa-kirjeestä? Voit tilata sen tästä linkistä suoraan omaan sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)