1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Helteen uuvuttamat ihmiset ruuhkauttivat Pohjois-Karjalan keskussairaalan – ylilääkäri neuvoo viemään vanhukset vaikka kauppaan

Lämpö aiheuttaa ongelmia etenkin vanhuksille ja perussairaille, joilla lämpökuorma aiheuttaa perusterveitä herkemmin erilaisia ongelmia. Oireina päivystykseen hakeutuvilla on muun muassa oksentelua, ripulia ja ruokahaluttomuutta.

Pitkään jatkunut helle on vaikea etenkin vanhuksille ja perussairaille, joilla lämpökuorma aiheuttaa perusterveitä herkemmin erilaisia ongelmia. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Pitkään jatkunut helle kuormittaa sairaaloita. Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyksessä ja osastoilla on ruuhkaksi asti helteen väsyttämiä ihmisiä.

Lämpö on hankalin vanhuksille ja perussairaille, joilla lämpökuorma aiheuttaa perusterveitä herkemmin erilaisia ongelmia.

Osastonylilääkäri Heljä Vänni kertoo, että päivystykseen tullaan muun muassa uupumisen ja kuivumisen aiheuttamien oireiden vuoksi.

– Ihmisillä on esimerkiksi oksentelua, ripulointia ja vaikeuksia syödä ja juoda. Nämä ovat kuivumisen liitännäisoireita.

Vänni korostaa nesteytyksen merkitystä. Pelkkä vesi ei kuitenkaan riitä, vaan juomassa olisi oltava myös suoloja.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kuumasta pois hakeutuminen. Lämpökuorma rasittaa elimistöä, ja sen helpottamiseksi on päästävä pois kuumuudesta.

– Vanhusten kohdalla omaisten olisi aktivoiduttava. Jos vain on mahdollista, heidät pitäisi viedä pois kuumasta asunnosta viileämpään paikkaan, kuten autoajelulle, ulos ja vaikka kauppaan.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.