1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutoksen hillitseminen

"Mun mielestä se on pelkästään hyvä asia" – Yle tapasi seinäjokelaisella bensa-asemalla tankkaajia, eikä kukaan teilannut täysin liikenteen päästökiristyksiä

EU esitteli keskiviikkona ehdotuksensa unionin ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Yksi merkittävistä päästöjen leikkauskohteista on liikenne.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

EU-komissionesittämät ilmastotoimet vaikuttaisivat autoilevien suomalaisten elämään.

Liikenneministeri Timo Harakka kertoi torstaina iltapäivällä, että ilmastotoimet saattavat johtaa bensan ja dieselin hinnannousuun mutta toisaalta myös latauspisteiden lisääntymiseen.

Lue lisää: Polttoaine kallistuu ja latauspisteet lisääntyvät – näin EU-komission ehdotus muuttaisi autoilijoiden arkea

Ylen toimitus tapasi seinäjokelaisella bensa-asemalla joukon tankkaajia.

– Minusta se [päästöleikkaukset] on pelkästään hyvä asia. Luonto voi sen jälkeen paremmin. En keksi huonoa siitä, sanoo bensiinikäyttöistä autoaan tankkaava Piia Huhtamäki.

Kotihoitajan työssään Huhtamäki voisi hyvin kuvitella liikkuvansa kaupungin rajojen sisäpuolella sähkökäyttöisellä autolla. Auto on välttämätön silloin, kun kuljetettavana on paljon ostoksia tai tarvikkeita.

Heinolalainen Jukka Olli ei vielä sähköauton hankkimista harkitse.

– Uudet versiot ovat epävarmoja tekniikaltaan ja ylihintaisia. 5–8 vuoden kuluttua se voisi olla mahdollista, Olli arvioi.

EU-komission keskiviikkoisen esityksen mukaan uusien autojen tulisi olla päästöttömiä vuoteen 2035 mennessä.

– Olen skeptinen sen suhteen. Tämä tulee liian äkkiä. Liian nopeasti tapahtuu näitä asioita, että kaikki pitäisi olla heti, sanoo seinäjokelainen Timo Brenfors.

Katso lisää autoilijoiden mietteitä alla olevalta videolta.

Naurava Piia Huhtamäki, päässä aurinkolasit
Autoaan tankkaavat kertovat Seinäjoella, mitä ajattelevat EU:n päästökiristyksistä

Lue seuraavaksi:

EU haluaa uusista autoista päästöttömiä 14 vuodessa, päästökaupan autoiluun ja asumiseen sekä tukea köyhille – täältä löydät ilmastopaketin sisällön sekä eri tahojen reaktiot